Dreigt na 15 maart de complete versplintering? Omdat Nederland een nationale kieskring heeft zonder kiesdrempel, is het voor kleine partijen redelijk gemakkelijk om in het parlement te komen. Niet minder dan 28 partijen doen een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer.

Christelijk geïnspireerde partijen als de ChristenUnie (5 zetels) of de Staatkundig Gereformeerde Partij (2 zetels) lijken zich te handhaven. Omdat beide partijen zich in het verleden constructief opstelden als oppositiepartij, lijken ze interessant om een krappe coalitie te depanneren.

Op links maakt de Partij voor de Dieren opgang, al dreigt de partij ook kiezers te verliezen aan het GroenLinks van Jesse Klaver. Met DENK en Artikel 1 heeft Nederland ook voor het eerst twee zogenaamde emancipatiepartijen. DENK werd opgericht door twee voormalige PVDA-parlementsleden van Turkse origine, die openlijk hun steun betonen aan de Turkse president Erdogan. Artikel 1 is de partij van voormalig tv-presentatrice Silvana Simons. Vooral DENK lijkt goed te zullen scoren bij Nederlanders van buitenlandse origine.

Ook op rechts wordt het dringen. Uit het Oekraïnereferendum, waarbij een meerderheid stemde tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne, ontstonden op rechts drie protestpartijen: Forum voor Democratie, Voor Nederland en Geen Peil. Die partijen dreigen stemmen van de PVV weg te kapen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content