Han Renard

N-VA kopstuk Geert Bourgeois doet schamper over de overstap van zijn partijgenoot en Vlaams Parlementslid Gino De Craemer naar Lijst Dedecker.

Gino De Craemer komt net zoals u uit West-Vlaanderen en maakte dus weinig kans op een verkiesbare plaats bij de Vlaamse verkiezingen in juni. Is dat de reden van zijn overstap?

GEERT BOURGEOIS: Zijn overstap heeft in elk geval alles te maken met het feit dat hij niet gesteund werd door zijn eigen basis. Hij heeft er gewoon geen. We zijn bezig met de lijstvorming en Gino had begrepen dat hij in zijn arrondissement niet voor een verkiesbare plaats zou worden voorgedragen. Hij schermt nu met principiële argumenten – de N-VA zou niet op een breed publiek mikken – maar hij wil gewoon een betere plaats, desnoods op een andere lijst. Het stemt wel bitter dat Jan Loones in september van vorig jaar nog, als een ware gentleman, zijn zitje in het Vlaams Parlement aan Gino heeft afgestaan, want die was parlementslid af na mijn ontslag als Vlaams minister. Gino De Craemer is geen man van eer, zoveel is nu wel duidelijk, anders had hij op dat moment de geste van Jan geweigerd.

Legt hij enig electoraal gewicht in de schaal?

BOURGEOIS: Helemaal niet. Hij is in het parlement geraakt als opvolger. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge verzamelde hij een schamele 700 stemmen, minder dan andere N-VA’ers op de lijst, en veel te weinig om verkozen te raken.

Ook al is hij politiek onbenullig, LDD kan toch opnieuw uitpakken met een nieuwe aanwinst. Vreest u nog meer verliezen?

BOURGEOIS: Nee, dit is een uniek geval. Ik denk veeleer dat LDD moet beginnen uit te kijken. Lijst Dedecker wordt langzamerhand de Lijst van Overlopers en Schandalen. Dat zal zich tegen hen keren. Natuurlijk is dit niet leuk voor ons, maar het doet de partij ook geen pijn. Er is geen politiek zwaargewicht weg en het kiespubliek van de N-VA lust het populisme van LDD niet. Maar LDD is wel weer een meester gebleken in het organiseren van een mediahype.

De Craemer verantwoordt zijn overstap naar Lijst Dedecker met het argument dat de N-VA te veel een eenmanspartij is geworden. Moet u lachen als u dit hoort?

BOURGEOIS: (lacht inderdaad) Dat was me ontgaan, maar dat is wel een bijzonder kras argument. Voeg daarbij dat als Gino zo graag de N-VA wou verruimen, hij om te beginnen in Brugge wat harder zijn best had kunnen doen.

Bewerkt LDD actief N-VA’ers om over te lopen?

BOURGEOIS: LDD heeft één medewerker van ons in Vlaams-Brabant een verkiesbare plaats aangeboden, maar dat is het enige andere voorbeeld waar ik weet van heb. Ik hoor wel steeds vaker dat mensen vragen hebben bij de manier waarop Jean-Marie Dedecker politiek bedrijft. Hij mikt op kortstondig succes. Maar uit een vergaarbak van overlopers kan nooit een duurzame partij groeien.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content