Verwering van gesteenten is een natuurlijke manier om koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer te halen. Elementen in het gesteente reageren met CO2 om carbonaten te vormen, die in de bodem opgeslagen blijven of naar de oceaan worden afgevoerd. Het proces is nuttig in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Bioloog Ivan Janssens (UAntwerpen) rekent met een schare collega’s in Nature voor dat het systeem gebruikt kan worden om de koolstofverwerkende capaciteit van landbouwgronden te verhogen. Als er aan landbouwgronden silicaten worden toegevoegd, zoals gemalen basalt, zou er wereldwijd 0,5 tot zelfs 2 miljard ton CO2 extra uit de lucht gehaald kunnen worden.

Toch wordt ervoor gewaarschuwd om niet te veel van de techniek te verwachten. Het zal nodig blijven om de uitstoot van broeikasgassen substantieel terug te dringen om de klimaatopwarming efficiënt te bestrijden.

De in Wenen gevestigde Belgische fysicus Paul Saey illustreert met enkele collega’s in Scientific Reports dat metingen van het radio-isotoop beryllium-7 instrumenteel kunnen zijn om veranderingen in de atmosferische circulatie te detecteren. Het isotoop bindt zich aan aërosolen en reist op die manier de wereld rond. Zo zou het effecten van de klimaatopwarming duidelijk kunnen maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content