Lallend afscheid mijner jeugd

Arthur © Franky Verdickt

De ene noemt het een broekverbranding, de andere een ‘hen party’. Brussel is blijkbaar hét drinkparadijs van Europa voor wie zijn vrijgezellenleven achter zich wil laten.

Het scenario voor een vrijgezellenavond ligt meestal allang vast, met dank aan vrienden, familie of collega’s. Maar dan is er nog altijd de inspiratie van het moment, niet zelden ingegeven door alcohol. Origineel is het zelden. Startplaats: de Grote Markt van Brussel, zodat veel toeristen getuige kunnen zijn van je verheffende dag. De toekomstige bruid of bruidegom wordt in carnavaleske klederen gestopt, al dan niet met seksattributen. Het gevolg draagt ‘grappige’ bedrukte T-shirts, aangevuld met een eenhoorndiadeem in regenboogkleuren. Klaar voor het echte leven, zeg maar.

Knack volgde enkele gezelschappen door het centrum van de hoofdstad. Een reportage die ons geld heeft gekost.

Prijs: 10 cent

Arthur (28) is door zijn vrienden gekidnapt en door een vriendin in een roze jurk gepropt. Hij is al stevig aangeschoten wanneer ik hem tref op de Grote Markt, vol jolijt. Aziatische toeristen klampen hem aan voor een selfie.

De man trouwt in december met zijn vriendin uit Burkina Faso. Daar heeft hij als ingenieur een jaar gewoond en gewerkt – en dus ook de liefde gevonden. Arthur komt uit Rijsel, maar is door zijn vrienden dus helemaal naar Brussel gereden. Wat het plan voor de avond is, weet hij totaal niet. Alles lijkt af te hangen van de hoeveelheid bier die naar binnen wordt gegoten. ‘Dan komt de moed wel vanzelf. Oké, voor 10 cent wil ik wel op de foto.’ Voor die Japanners was het nochtans gratis.

Prijs: 1 hinkelspel

Mélody (30) is een Franstalige Brusselse, en heeft sinds vanmorgen al een waslijst van activiteiten afgewerkt. Allemaal bedacht door vriendinnen en toekomstige schoonfamilie voor haar ‘begrafenis als jong meisje’, zoals dat in Frankrijk heet. ‘Ik ben hier niet als gendarme’, benadrukt haar schoonmoeder . Veel alcohol zal er niet worden gedronken: de toekomstige bruid is drie maanden zwanger. Maar ook zonder bier zit de sfeer er goed in. Ze heeft gedanst in de metro, heeft geld gevraagd aan voorbijgangers, en heeft mannen ballonnen met de beeltenis van haar verloofde tot knallens toe laten opblazen. En dan nu: de seksshop! De verkoper overtreft haar stoutste verwachtingen wanneer hij haar een muilkorf aanbiedt. De lol kan niet op. Wij komen met de schrik vrij: één hinkelspelletje, en we mogen gaan.

Mélody
Mélody© Franky Verdickt

Prijs: 2 cent Chiara (22) en Frederica (29) , zijn collega’s in het Brusselse Mariott Hotel. Ze giechelen en schudden bijna verbouwereerd ‘nee’ wanneer we hen vragen of ze met elkaar trouwen. Nee, Chiara trouwt op 5 oktober in Napels en Frederica op 31 augustus in een gehucht in Calabrië. En daar gaan ze na hun huwelijk ook wonen. Dit feestje is dus niet alleen een afscheid van het vrijgezellenbestaan, maar ook van Brussel. Plaats van het gebeuren is de toeristische Ierse pub Celtica, op een boogscheut van de Grote Markt. Dit is blijkbaar dé plek voor bacchanalen. Zodra ze zich moed hebben ingedronken, worden ze door hun vriendinnen uitgestuurd om geld en condooms te vragen aan voorbijgangers op en rond de Grote Markt. Ze willen gerust op de foto, maar dat zal wat kosten. Prijskaartje: 2 eurocent.

Chiara & Frederica
Chiara & Frederica© Franky Verdickt
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content