Gewezen NMBS-baas Karel Vinck, die begin dit jaar is opgestapt bij de spoorwegen, schenkt zijn ontslagpremie van 140.000 euro aan de Nationale Loterij. Die mag het geld uitdelen aan het goede doel. Wanhopige schattenjagers met een Lotto-briefje komen niet in aanmerking.

Triatleet Rutger Beke eist een schadevergoeding van 185.000 euro voor het leed dat het wereldantidopingagentschap WADA en de dopinglaboratoria in Gent en Keulen hem hebben aangedaan. Een jaar geleden werd Beke ten onrechte schuldig bevonden aan het gebruik van epo. De verantwoordelijken voor zijn schorsing vinden niet dat ze de gedupeerde atleet een schadeloosstelling verschuldigd zijn.

De Amerikaanse linguïst en allround intellectueel Noam Chomsky is door de lezers van de volstrekt legale geestesverruimende magazines Prospect en Foreign Policy uitgeroepen tot de invloedrijkste denker ter wereld. De 76-jarige emeritus professor aan de befaamde MIT-universiteit dankt zijn onderscheiding aan zijn grensverleggende theorieën over grammatica en zijn kritische commentaren op het Witte Huis.

De Nederlandse oud-minister en alleskunner André van der Louw (72) is overleden aan kanker. De populaire progressieveling startte zijn carrière als muziekjournalist en tv-medewerker, trad in 1966 op het politieke voorplan als medeauteur van een PvdA-vernieuwingsmanifest, groeide in geen tijd door tot partijvoorzitter, amuseerde zich als burgemeester van Rotterdam, stapte in de regering, werd baas van de voetbalbond en bolde uit als voorzitter van de openbare omroep NOS.

De Amerikaanse vastgoedgigant Donald Trump biedt zijn buitenverblijf in Palm Beach (Florida) te koop aan voor de recordprijs van 125 miljoen dollar. De mediageile miljardair belooft de koper niet alleen een vermelding in het Guinness Book of Records, maar ook 117 kamers (zeventien slaapkamers) en drie zwembaden. Waarom verkopen? Trump bracht nog geen enkele nacht in zijn paleis door.

De Vlaamse komiek Wouter Deprez mag zich een jaar lang de Slimste mens ter wereld noemen. In de finale van de egostrelende Eén-kwis versloeg hij Bart Peeters door ‘ETA’ te koppelen aan ‘bomaanslagen’. David Davidse moet zich tevredenstellen met brons. Hij is wel het slimste blondje.

Michael Jackson is door de gerechtelijke autoriteiten van Santa Barbara opgeroepen als jurylid. Wacko Jacko moet dus terug naar de rechtbank waar hij onlangs terechtstond voor kindermisbruik. Hij kan alleen aan zijn burgerplicht ontkomen als hij aantoont dat zijn Neverland-domein in Santa Barbara niet zijn enige domicilie is. Een koud kunstje voor de King of Court.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content