In harde omstandigheden overleven vrouwen mannen. Dat blijkt uit studies van mensengroepen die met catastrofen als hongersnood, epidemieën of slavernij te maken hebben gekregen. Het verschil had vooral met de grotere veerkracht van babymeisjes te maken. (Bron: PNAS)

Huidmicroben helpen wonden te genezen. Alvast bij muizen is vastgesteld dat het afweersysteem reageert op prikkels van microben op de huid om actiever te worden. Dat kan het herstel van wonden op de huid aanzienlijk bevorderen. ( Cell)

Er is een fiets met moleculaire afmetingen gemaakt. De moleculen fungeren als pedalen en worden aangedreven door licht. De bedoeling is dat het systeem in materialen wordt ingebouwd, als een schakelaar die kleine afstanden kan afleggen. ( Angewandte Chemie)

75 miljoen jaar voor de eerste bloemen opdoken, waren er al motten. Dat druist tegen de verwachting in, omdat motten nu bloemen nodig hebben om te overleven. Destijds leefden de diertjes wellicht van naaldbomen. ( Science Advances)

Kleine kinderen lopen later een groter risico op een beroerte. Lagereschoolkinderen die 5 tot 10 centimeter kleiner zijn dan gemiddeld, zullen als volwassene meer kans hebben op een door een bloedklonter veroorzaakte beroerte in de hersenen. ( Stroke)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content