Narcisme beperkt de kans op depressies. Mensen met een grote eigenliefde voelen zich mentaal sterk en lopen minder kans op een depressie. Narcisme valt als persoonlijkheidstrek in dezelfde categorie als psychopathie en sadisme. (Bron: Personality and Individual Differences)

Het eerste leven puurde genen uit ureum. Dat is een chemische stof die nu in urine zit. Ze moet al vroeg op de aarde aanwezig geweest zijn. De eerste bacteriën zouden er een vorm van genen mee gemaakt hebben, samen met formaldehyde. DNA kwam pas veel later. ( Angewandte Chemie)

Wormgaten kunnen even lang zijn als het heelal. Het gaat om theoretische ruimtestructuren die ontstaan door bijvoorbeeld het binnenstebuiten klappen van een zwart gat. Maar je hebt speciale kwantumfysica nodig om ze mogelijk te maken. ( Classical and Quantum Gravity)

Chronische lyme zou een variant zijn van het chronischevermoeidheidssyndroom. De symptomen van beide aandoeningen zouden sterk overlappen. Maar voor een efficiënte behandeling maakt het onderscheid een wereld van verschil. ( New Scientist)

Hoe iemand wandelt, kan zijn kans op dementie illustreren. Trager gaan wandelen zou een van de eerste indicaties zijn voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Onze manier van wandelen is gelinkt aan de alertheid van onze hersenen. ( Journal of Alzheimer’s Disease)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content