Moederlijke stress hindert de relatie met een kind. Uit onderzoek blijkt dat hersengolven van gestreste moeders minder gemakkelijk synchroon verlopen met die van hun kinderen. Stress remt de moederlijke gevoeligheid. (Bron: Scientific Reports)

Artificiële intelligentie (AI) vreet energie. Om één AI-algoritme te creëren is vijf keer meer energie nodig dan een gemiddelde auto tijdens zijn hele levensduur verbruikt. Een algoritme trainen vergt enorme hoeveelheden gegevens. ( New Scientist)

Aanleg voor obesitas manifesteert zich al in de kindertijd. Genetische factoren spelen een rol in de aandoening en uiten zich al vroeg. Zelfs de BMI van een baby kan al een indicatie zijn voor de kans op zwaar overgewicht als volwassene. ( Science Advances)

Er komt een snelle methode aan om te ontdooien. Ze zou vooral nuttig zijn voor ramen en vliegtuigen. Met het nieuwe systeem begint de dooi op het contactvlak tussen een materiaal en ijs. Daardoor schuift de rest van het ijs er gewoon af. ( Applied Physics Letters)

Een poolvos is van Noorwegen naar Canada gewandeld. Hij legde, over het ijs, 4415 kilometer af in 76 dagen. Poolvossen maken grote verplaatsingen om inteelt te vermijden. Het massale smelten van het ijs zou dat gedrag in het gedrang kunnen brengen. ( Polar Research)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content