Meteorietinslagen hebben leven op aarde mogelijk gemaakt. In de eerste miljard jaar na het ontstaan van onze planeet brachten meteorieten grote hoeveelheden water, koolstof en vluchtige stoffen mee die later de evolutie van leven mogelijk maakten. (Bron: Nature Geoscience)

Een darminfectie kan de ziekte van Parkinson uitlokken. Dat gebeurt op zijn minst bij muizen. De ziekte volgt weliswaar uit hersencellen die afsterven, maar het is bekend dat er een link bestaat tussen onze darm en ons brein. ( Nature)

Bacteriën in modder in kustgebieden produceren een afkoelend gas. Het gaat om dimethylsulfide, dat ook verantwoordelijk is voor de typische geur van de kust. Het gas stimuleert de vorming van druppeltjes in de atmosfeer, druppeltjes die koelend kunnen werken. ( Nature Microbiology)

Heksenkringen van paddenstoelen voorkomen mutaties. Schimmels in het algemeen kunnen controle op hun genetische fouten uitoefenen, mogelijk door efficiënte herstelmechanismen voor beschadigd DNA te cultiveren. ( Current Biology)

Kinderen maken je gelukkig – zodra ze de deur uit zijn. Zolang ze in huis zijn, variëren de resultaten van de ene studie tot de andere. Wanneer ze uitgevlogen zijn, is er geen twijfel meer mogelijk: dan zijn hun ouders gelukkiger dan koppels zonder kinderen. ( PLoS ONE)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content