Vogelvleugels zijn ontstaan om indruk te maken. Oorspronkelijk dienden ze om partners aan te trekken en concurrenten af te schrikken. Vliegen zou pas later gekomen zijn. Seksuele selectie vóór natuurlijke selectie, met andere woorden. ( Evolution)

Ouder wordende hersenen krijgen klappen. Doordat de aders verharden, worden de slagen van het hart minder gedempt. Daardoor raken de kleinste bloedvaten in de hersenen beschadigd, wat een effect op het geheugen kan hebben. ( Trends in Cognitive Sciences)

De donkere kanten van planeten hebben dezelfde temperatuur. Dat gaat zeker op voor twaalf reuzenplaneten buiten ons zonnestelsel. De temperatuur op hun schaduwkant bedraagt overal ongeveer 800 graden Celsius. Aan de zonnekant lopen de verschillen op tot minstens 1700 graden. ( Nature Astronomy)

Thermische isolatie hoeft niet dik te zijn. Om een thermisch isolerend materiaal te van slechts enkele atoomlagen dik te maken, hebben wetenschappers vier tweedimensionale lagen van verschillende componenten op elkaar gestapeld. Het materiaal moet minideeltjes kunnen isoleren. ( Science Advances)

Mensen lijden meer als ze alleen zijn. Een partner heeft een pijnstillend effect, zelfs als er niet gepraat wordt en er geen fysiek contact is. (Bron: Scandinavian Journal of Pain)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content