Plekken met gelukkige herinneringen trekken aan. Verantwoordelijk daarvoor zijn speciale cellen (astrocyten) in de hippocampus, de hersenzone die ons oriënteervermogen stuurt. De cellen hebben ankers voor stoffen die gelukzaligheid stimuleren. Het kan verslavend werken. (Bron: Cell Reports)

Spraakverwerking begint al in de baarmoeder. De hersenzones die een baby nodig heeft om geluiden te verwerken, zijn al functioneel in het derde trimester van een zwangerschap. Dan kan een baby ook al horen. ( Development Cognitive Neuroscience)

Facebook kan mensen depressief maken. Het geldt vooral voor mensen die uitsluitend berichten delen, zonder zelf iets te posten. De vergelijking met het boeiende leven dat anderen lijken te leiden, kan contraproductief werken. ( Behaviour & Information Technology)

De prijsstijging van ivoor was slecht nieuws voor olifanten. Tussen 1989 en 2014 vertienvoudigde de prijs van ivoor. Dat vertaalde zich in een intensivering van de stroperij en een stijging van het aantal gedode olifanten. Nu zou de prijs wat dalen. ( Biological Conservation)

Stamcellen worden beter in tijden van schaarste. Dat geldt zeker voor platwormen met hun hoog regeneratievermogen. Hoe meer honger ze hebben, hoe langer de eindkapjes op de chromosomen van stamcellen zijn. Daardoor kunnen die zich meer delen. ( Stem Cell Reports)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content