Oudere mensen verbruiken meer energie. De vergrijzing van de bevolking is dus slecht voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Zeker als je weet dat oudere mensen de almaar talrijkere hittegolven minder goed verdragen. (Bron: Energy Research & Social Studies).

Planten sterven in een hoog tempo uit. De jongste 250 jaar zouden er 571 soorten verdwenen zijn. Daarmee verdwijnen planten twee keer sneller dan amfibieën, vogels en zoogdieren. Er zijn vier keer meer planten weg dan volgens officiële lijsten het geval is. ( Nature Ecology & Evolution)

Pijnstillers helpen je niet om normaal te slapen. Ze worden soms voorgeschreven om nachtelijke pijnen te bestrijden, maar onderzoek wijst uit dat ze de nachtrust niet verbeteren. ( Sleep Medicine Reviews)

Grote babysterren groeien op dezelfde manier als kleine. Ze worden alleen veel groter. Een ster groeit doordat gas binnensijpelt uit zijn brede omgeving. Dat proces blijkt niet te verschillen afhankelijk van de grootte van een ster. ( Astrophysical Journal Letters)

De Kelten dronken geïmporteerde wijn. De bewoners van Centraal-Europa handelden 2500 jaar geleden met de Grieken. Ze importeerden op grote schaal kruiken met wijn. Als de kruiken leeg waren, werden ze voor de lokale bierconsumptie gebruikt. ( PLoS One)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content