Digitale spraakassistentes verstaan vrouwen minder goed dan mannen. Twee derde van de vrouwen rapporteert af en toe problemen, tegen amper de helft van de mannen. Het zou te maken hebben met het feit dat de software minder op vrouwelijke stemmen getraind wordt dan op mannelijke. (Bron: New Scientist)

Waarom mors je thee of wijn bij het uitschenken? Omdat de vloeistof de neiging heeft om aan de pot of fles te blijven plakken. Dat heeft mee te maken met een ‘depressie’ in de snel om haar as draaiende vloeistof. ( Physical Review Letters)

Ook op het werk moet je gezond eten. Mensen die op het werk ongezond eten, doen dat thuis ook. Mensen die hun eten op het werk kopen, kiezen doorgaans voor ongezondere maaltijden dan collega’s die hun lunch meebrengen. ( American Journal of Preventive Medicine)

Mitochondriën lossen fileproblemen op. Het zijn de motortjes van een cel die een instroom van eiwitten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Soms komen die zo snel dat ze ingangen blokkeren. Speciale eiwitcomplexen kunnen dat oplossen. ( Nature)

Xenongas zou hersenschade verhelpen. Mensen die hun hoofd zwaar beschadigen lopen kans op een extra hersentrauma. Onderzoek bij muizen heeft uitgewezen dat xenongas de gevolgen van dat trauma kan beperken door bepaalde receptoreiwitten in de hersenen lam te leggen. ( British Journal of Anaesthesia)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content