Afkolven verandert moedermelk. Ze is minder rijk aan gunstige microben en rijker aan minder gunstige dan melk die rechtstreeks via borstvoeding bij de baby komt. Of dat ook een gezondheidseffect heeft, is (nog) niet duidelijk. (Bron: Cell Host Microbe)

Negatieve emoties remmen het vertrouwen. Dat gebeurt zelfs als het vertrouwen en de bron van de negativiteit losgekoppeld zijn. Als je uit een file bent gekomen of een parkeerboete hebt gehad, ga je iemand die je gewoon iets vraagt al argwanend bekijken. ( Science Advances)

Voorhistorische mannen werden vervangen. DNA-onderzoek wijst uit bijna alle mannen die zo’n 4500 jaar geleden op het Iberisch Schiereiland leefden, vervangen werden door migranten uit de Russische steppe. De vervanging nam zo’n 500 jaar in beslag. ( Science)

Premature baby’s hebben al beschermende antilichamen. Het gaat om antivirale stoffen die ze van hun moeder hebben gekregen. Meestal krijgt een baby die antilichamen in het laatste trimester van een zwangerschap, maar ook vroeger is er al een transfer. ( Nature Medicine)

Stikstof kan met zichzelf reageren. Vroeger werd gedacht dat dat onmogelijk was, omdat de stof al uit twee moleculen bestaat. Maar nu kan het, op vrij eenvoudige wijze, zodat er rechtstreeks vierdelige stikstof gemaakt kan worden. Dat opent wegen naar nieuwe producten. ( Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content