De neiging tot risicogedrag zit in de genen. Wetenschappers vonden 124 genvarianten verspreid over het hele genoom die met risico geassocieerd zijn. Ze interpreteerden risicogedrag wel ruim: roken en regelmatig veranderen van partner hoorden er ook bij. (Bron: Nature Genetics)

De helft van de talen is met uitsterven bedreigd. Het gaat om 3660 van de ongeveer 7000 bekende talen. Slechts 950 van de bedreigde talen worden nog door kinderen gesproken. De globalisering doet de talendiversiteit geen goed. ( Language)

De dinosaurussen zagen al grote zoogdieren. Meer dan 200 miljoen jaar geleden bestonden er zoogdieren die eruitzagen als een kruising tussen een olifant en een schildpad. Ze wogen liefst 9 ton. Er doken dus al snel grote zoogdieren op in het dierenrijk. ( Science)

De klimaatverandering beïnvloedt de regen. Momenteel valt de helft van de regen op aarde wereldwijd in (slechts) twaalf dagen. In 2100 zal dat in amper zes dagen zijn. Hevige regens wisselen af met lange droogtes. ( Geophysical Research Letters)

De oceaan heeft evenveel microplastics rond de Falklands als rond Groot-Brittannië. De dichtheid van microplastics rond twee van de meest afgelegen eilanden in de oceaan is even hoog als die rond Groot-Brittannië. Microplastics zijn alomtegenwoordig. ( Marine Pollution Bulletin)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content