Avondstress is erger dan ochtendstress. Dat is goed nieuws voor iedereen die ’s morgens door een hel moet. ’s Avonds worden er minder stresshormonen geproduceerd, waardoor stress schadelijker effecten kan hebben. (Bron: Neuropsychopharmacology Reports)

Arme mensen sterven tien jaar vroeger dan rijke. De kloof tussen de gemiddelde leeftijd waarop arm en rijk sterven neemt toe, alvast in het Verenigd Koninkrijk. Dat is vooral te wijten aan een afname van de levensverwachting van arme vrouwen sinds 2011. ( The Lancet Public Health)

Er bestaat natuurlijke selectie in de baarmoeder. Zo kunnen epigenetische aanpassingen (op de genen in plaats van erin) er toe leiden dat sommige minder goede embryo’s toch uitgroeien tot een baby. Die dreigt dan later wel ernstige gezondheidsproblemen te zullen krijgen. ( Cell Reports)

Maanstof zou schadelijk zijn voor mensenlongen. Dat is geen goede tijding voor toekomstige astronauten. Met name kleine ijzeren metaalkorreltjes in het stof zouden een funest effect op onze longen hebben. ( New Scientist)

Walvissen kunnen vanuit de ruimte geteld worden. Sommige satellietfoto’s zijn zo gedetailleerd dat je er individuele walvissen op kunt zien. Je kunt er zelfs soorten op herkennen. ( Marine Mammal Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content