De zonen van mannen die rookten tijdens de verwekking, hebben minder zaadcellen in hun sperma. De helft minder, meer bepaald, dan zonen van niet-rokende vaders. Roken veroorzaakt mutaties, die mogelijk ook zaadcellen treffen. (Bron: PLoS ONE)

Bonthandel verspreidde de pest in middeleeuws Europa. De pestverwekkende bacterie zou via pelzen uit het oosten (Mongolië?), verhandeld in havens langs de Zwarte Zee, Europa gekoloniseerd hebben. Dat zou verschillende keren gebeurd zijn. ( PNAS)

De voorkeur voor thee of koffie heeft een genetische component. Die zou te maken hebben met verschillen in de verdeling van diverse smaakreceptoren in de mond. Sommige receptoren zijn extra gevoelig voor bittere componenten als cafeïne of kinine. ( Scientific Reports)

Vrouwen wachten na een hartaanval langer om hulp te zoeken dan mannen. Ze ervaren evenveel pijn, maar de locatie ervan kan verschillen. Dat kan verklaren waarom ze gemiddeld 37 minuten later dan mannen hulp zoeken. ( European Heart Journal)

Onze voorouders hielden van kaviaar. Op een prehistorische site in Duitsland hebben onderzoekers sporen aangetroffen van kaviaargebruik zo’n zesduizend jaar geleden. Het ging om eiwitten die van karpers afkomstig zouden zijn. ( PLoS ONE)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content