Egoïsten hebben minder kinderen en verdienen minder. Dat gaat in tegen de algemene aanname dat ze meer verdienen. Sociale mensen zouden een beter en uitgebreider netwerk van contacten hebben dat meer mogelijkheden biedt. (Bron: Journal of Personality and Social Psychology)

Muggen kunnen microplastics verspreiden. Hun larven pikken de microdeeltjes op tijdens hun verblijf in het water. Sommige deeltjes blijven in de volwassen mug zitten en worden zo rondgevlogen. Gemiddeld zou een mug veertig deeltjes meedragen. ( Biology Letters)

Misbruik kan uitmonden in artrose. Het immuunsysteem van mensen die als kind misbruikt zijn kan daar zo veel schade aan overhouden dat zich in hun gewrichten op termijn artrose ontwikkelt. ( Arthritis Care & Research)

De planeet Saturnus heeft een vreemd magnetisch veld. Zijn magnetische en geografische polen lijken samen te vallen – op de meeste planeten, zoals de onze, verschillen ze van elkaar. Volgens astronomen kan Saturnus twee bronnen van magnetisme hebben. ( Science)

Er leeft een massa schimmels op onze planeet. Wetenschappers hebben er zo’n 144.000 beschreven, maar ze denken dat er bijna 4 miljoen soorten zijn. Er is, met andere woorden, nog werk aan de winkel. Schimmels kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn. ( Nature)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content