Onze bloeddruk wordt door honderden genen beïnvloed. Er zijn liefst 535 nieuwe genen beschreven die hem sturen. Een te hoge bloeddruk bevat, met andere woorden, een sterke overerfbare component. In totaal zou het om liefst 900 genen gaan. (Bron: Nature Genetics)

Er kan leven zijn op Europa, een maan van Jupiter. De maan heeft een oceaan van vloeibaar water, verborgen onder een ijslaag. Een beetje ijs zou volstaan om aminozuren en andere ‘levensstoffen’ te beschermen tegen intense ruimtestralingen. ( Nature Astronomy)

De huid is een slagveld van mutaties. Veel gemuteerde huidcellen gaan met elkaar in de clinch, waarbij een deel sneuvelt. Die permanente strijd tussen cellen in onze huid beschermt ons tegen kwalijke gevolgen van zonnestralen, zoals huidkanker. ( Cell Stem Cell)

Zeven fotonen hebben hetzelfde effect als miljarden deeltjes. Daardoor zijn wetenschappers in staat kleine modellen te maken om grote verschijnselen te bestuderen. Het inzicht moet helpen om kwantumverschijnselen van licht te bestuderen. ( Nature Physics)

Genen die eerst nuttig zijn, kunnen zich later tegen ons keren. Sommige genen die ons hebben toegelaten om beduidend ouder te worden dan andere apen, keren zich finaal toch tegen ons door op hogere leeftijd schadelijke effecten uit te lokken. ( Molecular Biology & Evolution)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content