Er is een nieuwe test om duizeligheid te detecteren. Dat is goed nieuws, want de klassieke tests waren niet sluitend en soms zelfs gevaarlijk voor het gehoor. De nieuwe test steunt op een meting van de geleidbaarheid van het beenweefsel bij het oor. (Bron: Medical Devices)

Loopverwondingen zijn soms een gevolg van een slechte techniek. Veel schade aan knieën en enkels zou te wijten zijn aan slecht loopgedrag – vooral een foute houding zou een rol spelen. Goede coaching kan dat verhelpen. ( The American Journal of Sports Medicine)

Kinderen zouden per dag niet meer dan twee uur voor een scherm mogen zitten. Anders gaat die activiteit hun cognitieve ontwikkeling hinderen. Een verbeterd slaapgedrag zou een van de sturende positieve factoren zijn. Schermpjes zijn slecht voor een goede nachtrust. ( The Lancet)

Grootmoeders leven steeds langer met hun kleinkinderen. Vóór de industriële revolutie zag meer dan een derde van de kinderen nooit een grootmoeder, tegenwoordig leeft een kind gemiddeld veertien jaar in haar gezelschap. ( PLoS ONE)

Vreemdelingen werken pijnverzachtend. Als een pijnbehandeling verschaft wordt door iemand die een patiënt niet kent, werkt ze beter. Dat komt doordat het contact met een onbekende onze hersenen alerter maakt. ( Proceedings of the Royal Society B)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content