Web weergave

Hij bedacht programma's die miljoenen Indiërs uit de armoede trokken. Hij leefde in kraakpanden en sloppenwijken, publiceerde baanbrekende studies met Nobelprijswinnaars en houdt zijn rijkere landgenoten voortdurend een spiegel voor. Een gesprek met de Belgisch-Indiase econoom Jean Drèze, die dit jaar de Burgerschapsprijs toegekend krijgt.

HET GESPREK

Leren leven met corona: het bleek meer dan een cliché waarmee we om de oren werden geslagen. Zelfs met een hoge vaccinatiegraad gaat Vlaanderen na anderhalf jaar opnieuw onderuit in een vierde golf. Infectiologe Erika Vlieghe is er niet erg gelukkig mee dat ze - ook opnieuw - gelijk krijgt. 'De maskers zijn letterlijk afgevallen.'

BELGIË

Basisscholen gaan bijna kopje-onder in hun poging om corona buiten te houden, en extra maatregelen lieten lang op zich wachten. Twee leerkrachten en één directeur getuigen.

BELGIË

Een deel van de antivaccinatiebeweging beroept zich op de 'zuiverheid' van het bloed of zaad van ongevaccineerde mensen. Bovendien zijn ze bang 'besmet' te worden met het vaccin.

BELGIË

Vorige week lieten Knack-journalisten Han Renard en Catherine Vuylsteke slachtoffers van geweld tegen vrouwen aan het woord. In dit tweede deel van hun beklijvende reeks praten ze met daders van huiselijk geweld tegen vrouwen, en met een hulpverlener. Vijftig jaar lang was René Haring (58) een vechtersbaas, een kort lontje, een dominante man die geen tegenspraak duldde. Anno 2021 leidt hij een zelfhulpgroep voor daders van huiselijk geweld in Eindhoven.

GENOEG !

Wie niet wit, bemiddeld, cisgender en gezond is, begint niet alleen minder vaak aan een studie in het hoger onderwijs, maar slaagt er ook moeilijker in om een diploma te behalen. 'Hoog tijd dat we ervoor zorgen dat álle jongeren zich welkom voelen op onze hogescholen en universiteiten.'

BELGIË

We geven nog altijd minder geld uit dan vóór corona, en nog nooit stond er zo veel geld op de spaarboekjes. Maar tegelijk stijgt de inflatie, waardoor al dat spaargeld minder waard wordt. Knack reconstrueert een 'sluipende onteigening'.

BELGIË

Als senator was Jeff Flake een van de weinige Republikeinen die zich openlijk uitsprak tegen de autoritaire neigingen van Donald Trump en in 2020 opriep om voor Joe Biden te stemmen. Zijn verzet leidde tot doodsbedreigingen en kostte hem zijn politieke carrière. Maar spijt heeft hij niet. 'Republikeinen hebben alle troeven in handen om verkiezingen te winnen. En toch gooien we ons aan de voeten van Trump.'

WERELD

De ware boodschap van 6 december.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Eurazië in het M HKA, Antwerpen.

CULTUUR