Knack nr. 44 | 30 oktober 2019

Web weergave

'De PVDA doet wat ze moet doen: oppositie voeren'

'Als de N-VA en de PS halsstarrig weigeren om ernstige formatiegesprekken te voeren, zit er voor de regering-Wilmès maar één ding op: rekening houden met het parlement, niet het minst met de oppositie', vindt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.

COMMENTAAR

'Ik ben geen gevaar meer op de weg'

Rechters leggen steeds vaker een alcoholslot op. Volgens een schatting van Vias institute zouden er tegen eind 2019 ongeveer 500 bestuurders met zo'n slot rondrijden in België. Wij vonden twee mensen die erover wilden getuigen. Anoniem, want het taboe is groot. 'Het is pijnlijk als je op een parking wilt vertrekken en een andere bestuurder lang moet wachten, omdat jij eerst nog moet blazen.'

FOTODOCUMENT

Euthanasie bij psychisch lijden: 'De psychiatrie is heel lang paternalistisch geweest'

Euthanasie bij psychische aandoeningen is controversieel. De meningen van psychiaters zijn niet alleen erg verdeeld, ook hun kennis van de euthanasiewetgeving laat soms te wensen over. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Frank Schweitser. 'Wat heb je er als patiënt aan dat iemand je zegt: ooit zul je misschien wel beter worden?'

BELGIË

Op zoek naar het mysterie: overal te lande sterven drogisten uit

Overal in het land sterven drogisten uit, maar in Sint-Niklaas is er nog één. Al is dat meer een spookwinkel: de etalage is er nog, maar de winkel is al jaren dicht. Onze reporter vroeg zich af waarom en stootte op een verhaal over eeuwige liefde en een juffrouw van zevenennegentig.

BELGIË

Na het duolegaat: de 'vriendenerfenis' van de regering-Jambon

De nieuwe Vlaamse regering introduceert de 'vriendenerfenis', waarmee u een vriend voor een beperkt bedrag voordelig kunt laten erven. Het is maar een kleine compensatie voor de afschaffing van het duolegaat, waarmee het mogelijk was om de erfbelasting door te schuiven naar een goed doel.

DOSSIER UW GELD

Psychologe Birsen Taspinar: 'Ik heb me erbij neergelegd dat ik koppig ben'

Elke week vraagt Knack aan ondernemende Belgen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Burn-out, miskraam, doodsbedreigingen: het leven van psychologe en schrijfster Birsen Taspinar ging niet altijd over rozen. Toch blijft ze hartstochtelijk zoeken naar schoonheid. 'Het leven is als een videospel. Je komt vaak in dezelfde situaties terecht, alleen altijd weer op een ander level.'

BELGIË

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Cinématisse. Dialogues d'un peintre avec le cinéma in het Musée Matisse in Nice.

CULTUUR

'Geen geld voor de buschauffeur': de bizarre bedrijfsvoering bij Paris-Saint-Germain

Qatar wil het centrum van de wereldsport worden en schuwt daarbij de corruptie niet, zoals is gebleken bij de toekenning van het WK voetbal in 2022. Hét prestigeproject van de Qatarezen blijft Paris Saint-Germain, dat volgende week Club Brugge op bezoek krijgt in de Champions League. De emir stopte al meer dan 1,5 miljard euro in de ploeg van Neymar en Mbappé, maar de factuur van de busfirma blijft onbetaald.

SPORT