Web weergave

Er wordt volop gesjoemeld in de handcarwashbranche. Twee op de drie handcarwashes zijn niet in orde met de sociale wetgeving. Vorig jaar constateerden de sociale inspectiediensten 425 inbreuken tijdens de controle van 632 handcarwashes. Zwartwerk en schijnzelfstandigheid zijn schering en inslag, maar ook mensenhandel komt voor in de sector. De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) heeft inmiddels een meldpunt gelanceerd om de fraude tegen te gaan. Knack sprak met drie eigenaars die zich wel aan de regels houden.

BELGIË

De Koning Boudewijnstichting trekt 250.000 euro uit om een Zweeds inspraakmodel in de Belgische ouderenzorg te introduceren. In Ardooie experimenteren ze er al mee. 'Hier mag iedereen meebeslissen over het menu, de uitstappen en de inrichting. Maar het is ook je goed recht om aan de zijlijn te blijven staan.'

BELGIË

Als de nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid zondag de verkiezingen wint - en niemand die dat betwijfelt - dan wordt partijvoorzitter Jaroslaw Kaczynski meer dan ooit de onbetwiste heerser van Polen. Kindfilmsterretje, kattenliefhebber, kingmaker: wie is Kaczynski?

WERELD

Puberteit en adolescentie zijn moeilijke maar belangrijke periodes in de ontwikkeling van een mens. Wetenschappers krijgen niet echt zicht op wat er dan gebeurt, vooral omdat er relatief weinig aandacht voor is. Nochtans is ze bepalend voor hoe iemand later in het leven zal staan.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: Rubens als schilder-architect, een nieuw volume van het Corpus Rubenianum.

CULTUUR

Nu de Amerikaanse president Donald Trump een afzettingsprocedure boven het hoofd hangt, zendt Canvas een vierdelige documentaire uit over de mislukte poging tot impeachment van diens voorganger Bill Clinton. Twintig jaar na dato heeft The Clinton Affair - indertijd steevast het Lewinsky-schandaal genoemd - een heel andere bijklank gekregen.

DOCUMENT