Web weergave

Maandagmiddag 27 mei. Op de eerste dag van zijn postparlementaire leven analyseert ex-Kamerlid en ex-N-VA'er Hendrik Vuye de nederlaag van de N-VA en het succes van Vlaams Belang. 'Een regering met Vlaams Belang kan onze democratie niet bedreigen.'

VERKIEZINGEN 26/05

Tijdens de campagne van 2014 grensde de populariteit van Maggie De Block aan de hysterie, maar de magie is uitgewerkt.

VERKIEZINGEN 26/05: VLAAMS-BRABANT

Ecolo-Groen en de PTB zijn de grote winnaars van de Brusselse verkiezingen. Toch blijft de Parti Socialiste aan zet. 'Er was geen Johan Demol-effect zoals in 2004, toen het Vlaams Belang met een Franstalige lijsttrekker naar de Brusselse verkiezingen trok.' Aldus politoloog Pascal Delwit.

VERKIEZINGEN 2016: WALLONIË-BRUSSEL

Zo'n 51 procent van de meer dan 400 miljoen kiesgerechtigde Europeanen in 28 lidstaten heeft tussen donderdag en zondag deelgenomen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat is een trendbreuk, want sinds de eerste verkiezing in 1979 ging de opkomst voor de Europese stembusgang gestaag achteruit: tot 42,6 procent vijf jaar geleden.

VERKIEZINGEN 26/05: EUROPA

Theresa May hield de eer dan toch aan zichzelf. Maar haar vertrek lost de brexitcrisis in Londen niet op.

WERELD

Denemarken stond altijd bekend als een tolerante Scandinavische natie, maar de afgelopen drie jaar maakte het een sterke 'ruk naar rechts' wat migratie betreft. Ook de oppositiepartij Sociaaldemocraten, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen op 5 juni, verdedigt de nieuwe 'gettowetten' en de verplaatsing van uitgeprocedeerde asielzoekers naar een afgelegen eiland in de Baltische zee.

WERELD

De tentoonstelling 'Dieren op Maat' confronteert ons met de neveneffecten van onze omgang met dieren. Een verhaal over artificiële tijgerpenissen, een servies van koeienbloed en kippen zonder kop.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Over my (dead) body in galerie Geukens & De Vil, Antwerpen.

CULTUUR

De vzw Voices in Sport geeft slachtoffers van seksueel geweld binnen de sport een gezicht en een stem. 'Mijn ouders maken zichzelf verwijten nu ze het weten, maar zij hadden dit echt niet kunnen zien', vertelt Tineke Sonck, die werd misbruikt door haar turncoach.

SPORT