Web weergave

'Op korte termijn heeft het coronavirus gerealiseerd wat de groenen van vandaag nog in geen tien jaar zou lukken', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.

DE CORONACRISIS

Het heeft amper 15 genen en 27 eiwitten, terwijl de mens ongeveer 25.000 genen en 20.000 eiwitten heeft. En toch slaagt het nieuwe coronavirus - een miljardste van een meter groot - erin onze hele samenleving tot stilstand te brengen. Wat weten we over deze ongemeen efficiënte doder?

BELGIË

'Singapore is een van de weinige landen in de regio die democratie en doeltreffendheid in balans weten te houden', schrijft Jonathan Holslag (VUB).

COLUMN

Niemand kan voorlopig zeggen hoezeer het coronavirus onze economie zal infecteren. Econoom Gert Peersman van de UGent pleit voor meer duidelijkheid van virologen en politici. 'Mensen die niet weten waar ze aan toe zijn, stellen aankopen uit en potten hun geld op.'

BELGIË

Gokken is tegenwoordig overal. Zowel de private als de publieke goksector maakt onwaarschijnlijk veel winst. De individuele speelschulden en de sociale drama's pieken, meer dan 350.000 mensen staan op de zwarte lijst voor gokkers. Toch is het met een vergrootglas zoeken naar gespecialiseerde hulp. Knack sprak met drie mannen die hun demonen hebben bezworen.

BELGIË

Toen de Palestijnse prediker Abdallah Azzam in de jaren tachtig duizenden moslims mobiliseerde voor de Afghaanse oorlog, startte hij iets wat hij zelf niet voor mogelijk achtte - en niet eens wenste: de wereldwijde jihad, zoals we die nu kennen. Portret van de peetvader van Salah Abdeslam en co.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de restitutie en veiling van Fiat Justitia !, een beladen schilderij van Carl Spitzweg.

CULTUUR