Web weergave

In het najaar van 1966 beviel Jeanine Ogiers anoniem in een rijtjeshuis in Frankrijk en stond haar kind af voor adoptie. Aan de handel in baby's van 'gevallen vrouwen' verdienden Vlaamse kloosterorden in die jaren goed geld. Meer dan een halve eeuw later is Ogiers nog altijd wanhopig op zoek naar haar verdwenen dochter. 'De mensen zien me nog altijd als een paria omdat ik mijn kind afstond.'

BELGIË

In de hele wereld vind je maar enkele tientallen vrouwelijke chef-dirigenten. Drie van hen zijn momenteel verbonden aan grote Belgische huizen. Knack sprak met Elim Chan, Kristiina Poska en Speranza Scappucci.

BELGIË

Terwijl de Vlaamse regering een canon voorbereidt - en daarbij tegenwind krijgt van historici - kijkt Knack weg van de bekende ankerpunten. Welke feiten en gebeurtenissen zijn onbekend maar onontbeerlijk voor wie de geschiedenis van Vlaanderen écht wil kennen? Dat vroegen we aan vooraanstaande historici. Het leverde fascinerende verhalen op over ons vergeten verleden.

BELGIË

Het scheelde weinig, of behalve Polen had ook België zichzelf buitenspel gezet in de ambitieuze Green Deal waarmee Europa het morele leiderschap van de klimaattop in Madrid claimde: het was alle hens aan dek om de N-VA mee te krijgen. Verslag van een week in het spoor van de Belgische delegatie. 'Ik probeer me in de schoenen van mevrouw Demir te plaatsen.'

WERELD

Wij blijven in België te veel antibiotica gebruiken. Daardoor worden steeds meer bacteriën resistent en dreigen we allerlei infecties niet meer te kunnen behandelen. 25 jaar na de eerste alarmkreet bundelt de overheid eindelijk de krachten om de strijd tegen antibioticaresistentie op te voeren.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Nel Aerts, The Waddle Show; a Counteract in Museum M, Leuven.

CULTUUR

Op 25 december 1989 werd Danny Huwé doodgeschoten in de straten van Boekarest. Hij was voor VTM in Roemenië om er verslag uit te brengen van de laatste dagen van het Ceausescu-regime. Dertig jaar later reist de toenmalige redactiechef van VTM, Terry Verbiest, terug naar Roemenië. Hij verblijft er in opdracht van kunstfestival Europalia twee weken als writer in residence in Timisoara en Boekarest. Vanuit Roemenië schrijft hij brieven aan Tim Huwé, de zoon van Danny.

DOCUMENT