Web weergave

De grote tektonische platen van de geopolitiek en de macro-economie schuiven onrustig. Na de klappen die corona uitdeelde, zetten de drie grote machtsblokken - China, de Verenigde Staten en Europa - elk op hun manier alle zeilen bij voor een economisch herstel. 'In die race dreigt Europa op alle vlakken achter te lopen', merkt hoofdeconoom van Degroof Petercam Hans Bevers op.

WERELD en ECONOMIE

De Chinese economie kende net als de rest van de wereld een terugval als gevolg van Covid-19. Toch sloot het 2020 af met groeicijfers. Dit jaar wordt een groei van 6 tot 8 procent verwacht, ook de volgende vijf jaar wil Beijing een jaarlijkse groei van bijna 6 procent realiseren. Sinoloog Pascal Coppens van Nexxworks over het Chinese wonder.

WERELD en ECONOMIE

Lockdowns, verplicht telewerk, gedwongen sluiting van de horeca, beperkingen op het winkelen... Het voorbije jaar grepen overheden naar de noodrem om de coronapandemie onder controle te krijgen. Stilaan daagt er licht aan het eind van de tunnel. De vaccinatiecampagne moet niet alleen toelaten ons sociaal leven te normaliseren, maar ook de economie weer op het juiste spoor te krijgen. Hoe duurzaam zal het herstel zijn? Kan Europa de aantrekkende groeimotor van China en de VS nog bijbenen? En waar liggen de kansen voor beleggers?

WERELD en ECONOMIE

Pandemie, faillissementen, stijgende rente op de obligatiemarkt, nieuwe investeerders, fintechs: het zijn turbulente tijden voor de banksector. Tijd voor een balans met Max Jadot, ceo van BNP Paribas Fortis.

WERELD en ECONOMIE

Beleggen kan op meerdere manieren, en met verschillende financiële instrumenten. We stellen er tien voor. Wat zijn hun eigenschappen? Hoe groot is het risico? Hoeveel bedragen de kosten en onder welk fiscaal regime vallen ze? Wat is het verwachte rendement? En hoe duurzaam zijn ze?

PRODUCTFICHES

Dat hij door zijn pleidooi voor duurzaam beleggen iets kan bijdragen aan de planeet. Het is wat Siem de Ruijter hoopt. Ook al moet hij daarvoor jaren dezelfde misverstanden afstrijden, zoals daar zijn: het is kiezen tussen geld en goed doen. 'Als je belegt voor je pensioen of voor je kinderen, dan kijk je toch naar de toekomst. Waarom zou je dan kiezen voor een niet-duurzaam fonds?'

TRENDS

Eind maart mislukte een poging om Club Brugge naar de beurs te brengen. Zijn voetbalaandelen een slimme of toch veeleer een emotionele belegging?

TRENDS

Robo-advies is aan een opmars bezig bij de particuliere beleggers. Efficiëntie, onafhankelijkheid en lage kosten, dat zijn de belangrijkste beweegredenen om het beheer van het eigen vermogen over te laten aan de computer. Econopolis-ceo Geert Noels: 'Ik geloof in een hybride model van vermogensbeheer waarbij persoonlijk en geautomatiseerd advies hand in hand gaan.'

TRENDS

Toen autofabrikant Tesla in februari voor 1,5 miljard bitcoins kocht, schoot de digitale munt naar een recordpeil. Bitcoins en andere cryptomunten zijn aan een stevige opmars bezig en steeds meer beleggers willen daar een graantje van meepikken. Maar is het vandaag nog wel interessant om ze te kopen? En welke risico's zijn eraan verbonden?

TRENDS

Met de ontwikkeling van coronavaccins lijken farmaceutische bedrijven de sleutel tot het rijk der vrijheid in handen te hebben. Maar is de farmasector vandaag ook niet interessant om in te beleggen? Zo ja, waarom precies? En waarin beleg je dan het beste, op welke manier?

TRENDS

Beleggers maken het allemaal wel eens mee. Terwijl de beurzen maar blijven stijgen, zitten ze met één of meerdere waarden die maar niet willen omhooggaan. Sterker nog, ze maken een flinke duik zoals Galapagos de afgelopen weken en maanden deed. En dan komen de frustraties. Hoe moeten we daarmee omgaan? En vooral, hoe kunnen we in de toekomst vermijden dat het nog tot (grote) frustraties komt? Een handleiding.

ADVIES

Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik het geld dat ik bij een effectenmakelaar heb gestort ooit terugzie? Welke financiële tussenpersonen kan ik vertrouwen? Welke soorten beleggingen zijn geschikt voor mij? De FSMA beantwoordt uw vragen.

ADVIES

Voor iemand met knallende boektitels als 'God dobbelt niet op de beurs' en 'HEAVY METAL - alles wat je moet weten over beleggen in goud' op zijn naam, spreekt voormalig vermogensbeheerder en 'belegger-van-beroep-en-van-passie' Jan Longeval opvallend genuanceerd. De beurs een casino? 'Ja. En nee.'

BELEGGEN

De voorbije jaren organiseerden Trends en Keytrade Bank de Beleggerscompetitie: een beurssimulatiespel, waarbij de deelnemers zich met alle aspecten van beleggen vertrouwd konden maken. Het doel: 100.000 fictieve euro's tien weken lang beleggen, om zo'n hoog mogelijk rendement te behalen. Vier succesvolle deelnemers blikken terug én vooruit. Hoe verging het spelers die aan de top eindigden? Hoe wonnen ze destijds? Beleggen ze vandaag nog en wat zijn hun tips?

ADVIES

Is dit het juiste moment om te beleggen? Welke beleggingstypes moeten in de huidige context de voorkeur krijgen? Waarin moet je beleggen om optimaal te profiteren van de economische vooruitzichten? Bruno Colmant belicht de internationale markten.

ADVIES

Financiële Planning, Vermogensbeheer, Private Banking: er bestaan tal van opleidingen die de kennis kunnen aanscherpen. De deelnemers van die opleidingen? Meestal (maar niet altijd) mensen die professioneel actief zijn in de sector. Knack Extra laat er drie aan het woord.

ADVIES

Bit4you, het Belgische platform voor handel in cryptomunten dat Marc Toledo in 2018 oprichtte, samen met computerwetenschapper Sacha Van Damme en Keytrade Bank-oprichter José Zurstrassen, is duizendmaal kleiner dan het Amerikaanse Coinbase. Maar bit4you heeft enkele bijzondere troeven, waardoor het handelsplatform zeer sterk groeit.

AT YOUR SERVICE

Duurzaam beleggen zit in de lift. Ook bij Belfius. Voor de bank is het echter véél meer dan een commerciële zet. Ze is er rotsvast van overtuigd dat duurzaamheid een fundamentele maatschappelijke keuze is. Tekst en uitleg door Olivier Onclin, Head of Private, Business & Retail Banking bij Belfius.

AT YOUR SERVICE

Meer dan een jaar na de uitbraak van de coronacrisis gloort er, dankzij onder andere de vaccinatiecampagnes, eindelijk licht aan de horizon. De financiële markten zijn hierop al vooruitgelopen met enkele nieuwe historische hoogtepunten voor een aantal indexen als gevolg. Toch moeten we volgens Wim D'Haese, hoofd beleggingsstrategie bij Deutsche Bank, nog geen schrik hebben voor hoogtevrees. Stijgende bedrijfswinsten zullen de hoge waarderingen milderen.

AT YOUR SERVICE

Vermogensbeheer is niet iets wat u zomaar aan het toeval overlaat. Voor een succesvol beheer van uw vermogen moet u rekening houden met een aantal onwrikbare principes, basisprincipes om uw vermogen op termijn te laten groeien. De experts van Banque de Luxembourg leggen u uit welke regels u moet volgen en welke valkuilen u moet vermijden om de complexiteit van de markt het hoofd te bieden.

AT YOUR SERVICE

Tien jaar geleden was ING de eerste Belgische grootbank die startte met een geleide open architectuur. Dankzij deze aanpak kunnen klanten intekenen op een door ING uitgekozen selectie beleggingsfondsen van vijf solide en wereldwijd gerenommeerde fondsenhuizen. Erik Hagreis, Head of Investments, en Anne-Sophie Tandel, Head of Personal Banking, vertellen meer over deze unieke werkwijze.

AT YOUR SERVICE

De coronacrisis schudt de vastgoedmarkt grondig door elkaar. Wat zijn de belangrijkste trends? Edouard Herinckx, gedelegeerd bestuurder van de Thomas & Piron Holding, en Aubry Lefebvre, gedelegeerd bestuurder van Thomas & Piron Bouw, houden de vinger aan de pols.

VASTGOED

Een op de vier kopers bij projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt is een particuliere belegger. 'De huurmarkt zal de komende jaren fors groeien', zegt Dries Verhaeghe, directeur Sales en Marketing. 'Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten er de komende jaren flink wat extra woongelegenheden worden bijgebouwd.'

VASTGOED

BESIX RED is een dochteronderneming van de Groep BESIX, een vastgoedontwikkelaar. Kantoren, woningen, multifunctionele gebouwen..: in welk type vastgoed is het vandaag goed om te beleggen? Raphaël Legendre, Country Director Belgium van BESIX RED, geeft een overzicht.

VASTGOED

De komende jaren zijn er nog 20.000 assistentiewoningen nodig als antwoord op de vergrijzing, rekenen studies voor. Een geweldige belegging, dus? Als investeerder hou je toch best je ogen open om niet in enkele valkuilen terecht te komen, waarschuwt Wilfried Martens van Senior Homes.

VASTGOED