Knack Extra nr. 06 | 12 juni 2019

cover Knack Extra

Lees Knack Extra digitaal

Weesziekten & weesgeneesmiddelen

Web weergave

Acne is geen exclusief puberprobleem

Ontsierende zwarte puntjes, onderhuidse witte bobbeltjes of flamboyante puisten: ook als volwassene kun je erdoor geplaagd worden. Dermatoloog Serge Coopman legt mogelijke oorzaken bloot en geeft tips om het tij te keren.

GEZONDHEID

"Je staat er niet alleen voor!"

Gerda (62) heeft naar eigen zeggen geluk, want de ziekte van Pompe kan ook harder toeslaan. Wat hielp en helpt haar door moeilijke periodes?

DOSSIER

Weesziekten: de ultieme uitdaging? Biologische geneesmiddelen

Veel weesgeneesmiddelen kunnen niet langs de klassieke, chemische weg geproduceerd worden. Dat maakt ze tot een grote uitdaging voor innovatieve bedrijven, want de ontwikkeling en productie op biotechnologische manier is doorgaans veel complexer en tijdrovender.

DOSSIER

Medisch materiaal op reis: wat mag er in de handbagage?

Geraak je met een pacemaker door de veiligheidscontrole op de luchthaven? Mogen vloeibare geneesmiddelen in de handbagage? En in welke landen is een reservebril verplicht? 7 vragen over reizen en medische spullen.

GEZONDHEID

Samen lezen: brood en balsem voor de ziel

In een kleine groep naar wereldliteratuur luisteren en - zo je wilt - delen wat dat met je doet, kan verbindend, louterend, inspirerend en zelfs therapeutisch zijn. Dat zegt de bevlogen leesbegeleider en psychiater Winny Ang.

PSYCHOLOGIE

Windturbines: geliefd en verguisd

Schijnt de zon op een windturbine, dan krijg je een (bewegende) slagschaduw. Sommige mensen ervaren die als erg hinderlijk. Anderen worden horendol van het zoevende geluid.

PSYCHOLOGIE

Leven met een CPAP-toe stel op het nachtkastje

Steeds meer mensen slapen met een CPAP-toestel, omdat ze slaapapneu hebben. Het vraagt doorgaans wat aanpassing, zeker in het begin, maar het resultaat is wel een betere slaap en meer levenskwaliteit.

PSYCHOLOGIE

Als vrijen pijn doet

Seks hoort plezierig te zijn, niet pijnlijk. Toch hebben veel mensen, vooral vrouwen, soms of altijd last van pijn bij het vrijen. Hoe komt dat? En wat kan eraan gedaan worden?

PSYCHOLOGIE

Verschraling bedreigt ons voedsel

Onze winkelrekken liggen vol, maar schijn bedriegt. Wereldwijd kweken we steeds meer hetzelfde voedsel en verschraalt het aanbod. Zo brengen we onze eigen voedselveiligheid in gevaar.

ETEN

Eten we straks enkel nog kweekvlees?

Onze vleesconsumptie staat onder druk: het is slecht voor de gezondheid, de dieren en het milieu. Kweekvlees wordt door aanhangers gepromoot als hét alternatief. Maar niet iedereen is even enthousiast.

ETEN

Bourgondische lever

Te veel en te vetrijke voedingsgewoonten overbelasten de lever, die alsmaar meer vetdruppeltjes gaat opstapelen. In het beginstadium is leververvetting onschuldig en vrij makkelijk om te keren met gezonde eetgewoonten. Daarna niet meer.

ETEN