Knack Extra

Web weergave

Wie de beurs volgt, herinnert het zich nog: het laatste kwartaal van 2018 voorspelde weinig goeds. Gelukkig trokken de financiële markten begin 2019 alweer aan. Niets aan de hand dus? Of is er toch een recessie op til? 'Slappe groei of de voorbode van een recessie, dat is de cruciale vraag', zegt Peter Vanden Houte, Chief Economist bij ING Belgium.

INLEIDING

Om er zijn beleggingsstrategie op af te stemmen, volgt hoofdeconoom bij private banker Van Lanschot Luc Aben de economische actualiteit op de voet. Hij twijfelt over de woordkeuze: aanmodderen, kabbelen, slabakken, stagneren...? Uiteindelijk wordt het aanmodderen. Er is geen reden om de polonaise te dansen.

INLEIDING

Een belangrijk doel van beleggen is om met het rendement ervan de inflatie voor te blijven en je koopkracht te behouden of te vergroten. Maar er is nog een andere reden: je welvaart levenslang handhaven. Die beweegredenen worden dringender en dwingender, beweert Etienne de Callataÿ, bestuurder bij Orcadia Asset Management.

INLEIDING

Als je geld spaart voor de aankoop van een woning, of een erfenis belegt om je wettelijk pensioen aan te vullen, onderschat dan het effect van de inflatie niet. Met de lage rente van vandaag is het niet evident om je centen tegen ontwaarding in de tijd te beschermen.

INLEIDING

De effectenbeurs is een organisatie waar kopers en verkopers effecten (aandelen, obligaties...) verhandelen. Ze is van levensbelang voor de economie; bedrijven of overheden halen er geld op voor investeringen. Via de beurs stellen kleine en institutionele beleggers daarvoor geld, dat ze tijdelijk kunnen missen, ter beschikking. Daarbij bepalen vraag en aanbod de koers van de effecten.

DE SPELERS EN DE REGELS

Iets meer dan tien jaar geleden legde een infarct in het bankensysteem de economie stil. Is zo'n infarct opnieuw mogelijk? Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin, en Urbain Vandeurzen, voorzitter van het investeringsfonds Smile Invest, onderzoeken de relatie tussen banken en economie.

DE SPELERS EN DE REGELS

Het rendement dat je op de beurs behaalt, is niet netto. De Belgische fiscus gaat met nogal wat procent aan de haal. Zowel voor aandelen als voor obligaties, fondsen als trackers. Intussen probeert Europa de beleggers te beschermen.

DE SPELERS EN DE REGELS

Beleggen doe je niet altijd alleen voor jezelf, maar doorgaans ook voor je naasten en nabestaanden. Of voor een betere wereld. Maar: aan risico's geen gebrek op het kruispunt van erfrecht, huwelijksvermogensrecht, vennootschapsrecht en fiscaliteit.

FAMILIE

De nieuwe reglementering zorgt voor meer transparantie over de kosten van beleggingen. Niet alle Belgen beseffen dat ze vaak tussen 2 en 3% aan (overbodige) instapkosten betalen. 'Het kan ook zonder die overbodige instapkosten', zegt Philippe Delva, CEO van MeDirect.

AT YOUR SERVICE

Vermogensbeheerders zweren bij de spreiding van effecten. Maar ook lage kosten spelen bij beleggen een rol in het behalen van meer rendement. Dieter Haerens, commercieel hoofd vermogensbeheer, legt uit hoe BinckBank België op de kosten bespaart.

AT YOUR SERVICE

Wie de impact van volatiliteit op de financiële markt wil kennen, kan er even op naslaan hoe diep het gemiddelde beursresultaat in het vierde kwartaal van 2018 dook en hoe snel dat in de eerste weken van 2019 weer herstelde. Geef paniek geen kans, maar laat rationeel geduld overheersen, adviseert Koen Pierreux, Head of Portfolio Management bij Architas.

AT YOUR SERVICE

Een vermogen beheren zonder advies of hulp van deskundigen is geen eenvoudige opdracht. AXA Bank investeert in een model van persoonlijke adviesverlening, ondersteund door digitale tools. Zo wil de bank zijn klanten begeleiden bij de opbouw en het beheer van hun vermogen. Tekst en uitleg door Xavier Gys, Head of Invest bij AXA Bank.

AT YOUR SERVICE

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen - eens ze met pensioen zijn - hun levensstandaard willen handhaven. Logisch. Toch maakt een minderheid werk van een efficiënte en gerichte vermogensplanning. Omdat ze niet weten hoe ze er financieel voor staan en hoe ze optimaal aan vermogensbeheer kunnen doen. Dat zegt Mieke Janssens, CEO van de nieuwe Bank de Kremer.

AT YOUR SERVICE

Je hoeft geen beursexpert te zijn om in fondsen te beleggen. Wel moet je informatie verzamelen bij onafhankelijke, betrouwbare bronnen. Zo kun je met kennis van zaken beslissen. Met Soli-Safe ontwikkelde Precisis een tool die beleggers met degelijke en gedetailleerde informatie op koers houdt.

AT YOUR SERVICE

Het begrip duurzaam beleggen gaat al lang mee, maar de lading die de term dekt, verandert. Van 'de wereld niet schaden', tot 'van de wereld een betere plek om te leven maken'. Die positieve impact streeft Triodos Bank al van bij haar oprichting in 1980 na, zegt Inge Wallays, Manager Personal & Private Banking.

AT YOUR SERVICE

Vijf pijlers van de verantwoord-beleggenaanpak bij NN Investment Partners leiden tot drie soorten strategieën. Zeg maar een drietrapsraket van ESG-integratie, duurzame strategie en impactstrategie om een gediversifieerd universum van verantwoord beleggen uit te bouwen. Een goed rendement op langere termijn is slechts een van de doelstellingen. Toelichting door Didier Devreese, Head of Sales & Marketing in België.

AT YOUR SERVICE

Bij KBC vroegen ze zich af waarom er bij spaarders soms nog weerstanden tegen beleggen bestaan. Marketingdeskundigen organiseerden een marktonderzoek. Uit de bus kwamen drie altijd terugkerende misvattingen. Gert Rammeloo, Directeur Vermogensopbouw bij KBC, duidt ze en geeft mee welke oplossingen de bank er voor heeft.

AT YOUR SERVICE

In België heeft vastgoed de voorbije tientallen jaren meer opgebracht dan aandelen. Die gouden jaren zijn intussen verstreken, maar dat betekent niet dat investeren in vastgoed geen zin meer zou hebben. Het zorgt voor spreiding in de beleggingsportefeuille en voor een redelijk rendement. Er zijn natuurlijk wel specifieke risico's aan verbonden. Een rondetafelgesprek met zes vastgoedexperts.

VASTGOED

Beleggen in vastgoed kan op twee manieren, legt Frank Vranken, Chief Strategist bij vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay, uit. Met huizen van steen of huizen van papier.

VASTGOED

Het lexicon van de belegger verpakt in een simpele invuloefening. Test uw kennis. De oplossingen vindt u op de volgende pagina.

TEST