Web weergave

Direct contact met de natuur verhoogt de immuniteit van kinderen tegen allergieën. Dat blijkt uit een onderzoek in Finland en Rusland.

GEZONDHEID

Zwaarlijvigheid verhoogt je risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Ook je zelfbeeld en je zelfvertrouwen kunnen er danig onder lijden. Als je ondanks een langdurige, volgehouden aanpassing van je levensstijl onvoldoende kunt vermageren, kom je mogelijk in aanmerking voor een vermageringsingreep. Maar wat betekent zo'n ingreep voor je leven daarna? Een verhelderend gesprek met een patiënte en experts van het multidisciplinaire obesitasteam van het UZA.

GEZONDHEID

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: driekwart van de patiënten op intensieve zorg heeft overgewicht of obesitas. Maar wat als je ondanks een langdurige, volgehouden aanpassing van je levensstijl onvoldoende kunt vermageren? Kom je dan in aanmerking voor een vermageringsingreep? Wij spraken met een patiënte en experts van het multidisciplinaire obesitasteam van het UZA.

GEZONDHEID

Na een bariatrische ingreep moet je je maaltijden - qua porties, samenstelling en frequentie - danig aanpassen. Niet alleen met het oog op een duurzaam gewichtsverlies, maar ook om voedingstekorten en ongemakken bij of na het eten te vermijden.

GEZONDHEID

Terwijl een nutritionele opvolging na een bariatrische ingreep nog in beperkte mate wordt terugbetaald, is dat voor de psychologische opvolging niet het geval. En dat is jammer, want je kunt best wat steun gebruiken om met alle (gedrags)veranderingen om te gaan.

GEZONDHEID

Vijftig jaar geleden overleefde 20% van alle kankerpatiënten, tegenwoordig 50 tot 60%, en dat cijfer zal in de toekomst nog verder stijgen. Een rondvraag leert dat veel overlevenden het niet makkelijk hebben.

PSYCHOLOGIE

In deze rubriek zoomen we in op een minder bekend beroep in de gezondheidszorg. Deze keer:

GEZONDHEID

Lieven Annemans is hoogleraar in de gezondheids- en welzijnseconomie aan de Universiteit Gent. Voor Bodytalk evalueert hij het 'model-De Ridder'.

GEZONDHEID

Velen kijken naar hun body mass index (BMI) om in te schatten of hun lichaamsgewicht oké is. Toch is de lendenomtrek een betere indicator voor het risico op overgewicht, zeggen specialisten.

ETEN