Web weergave

Confrontatie is niet de natuurlijke houding van Erik Wieërs, sinds vorige zomer de Vlaamse Bouwmeester. 'Ik geloof meer in verzoenen en begrijpen dan in de polemiek.' Een gesprek over goede architectuur, de collectieve ruimte, grijs versus groen, straffe uitspraken en de gedragsverandering van mensen.

VISIE

Kristiaan Borret is Bouwmeester maître architecte van Brussel sinds 2015. Voordien was hij acht jaar aan de slag als stadsbouwmeester van Antwerpen. In zijn visie op stadsplanning stelt hij transparantie en kwaliteit voorop. 'We zoeken naar een evenwicht in de transformatie van de stad.'

VISIE

Nieuwe wooneisen vragen nieuwe woonvormen. Kleiner wonen, met het oog op gezelschap, of met energie voor de hele straat: deze woonconcepten zijn de toekomst.

SOCIOLOGIE

De veroudering van de Belgische bevolking leidt tot een stijgende vraag naar rust- en verzorgingstehuizen. Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield voerde daarover in 2018 een studie uit. 'Op deze markt is België veeleer een baanbreker', zegt Christophe Ackermans, Head of Valuation & Advisory.

SOCIOLOGIE

5,93%. Dat is wat je in 2020 méér betaalde voor een woning dan het jaar daarvoor. Is de woningmarkt binnenkort alleen nog voor de happy few toegankelijk? Helemaal niet, beweert Johan Krijgsman, ceo van vastgoedmakelaarsgroep ERA, marktleider in Vlaanderen.

PRAKTIJK

Je koopt een woning, maar de bouwgrond blijft eigendom van de gemeenschap. Community Land Trust (CLT) heet dit principe waarbij individuele eigendomsrechten gelden op een collectieve landeigendom en het is aan een stevige opmars bezig. CLT Brussel mikt op duizend woningen tegen 2030. Met dank aan Bernie Sanders.

PRAKTIJK

De bouwtrend naar kleiner wonen vraagt dat we anders omspringen met de ruimte in huis. Hoe kan je een kleine woning toch groot benutten? Interieurarchitecte Lore Thijs zet enkele handige principes op een rij.

PRAKTIJK

Willen we de leefbaarheid in onze steden en verstedelijkte gebieden opkrikken, dan kijken we best eens naar boven. Naar ons dak. Wie verder denkt dan de klassieke pannen of bitumen en er een groen, blauw, bruin of - waarom niet - zoemend dak van maakt, levert alvast een mooie bijdrage.

PRAKTIJK

Een huis bouwen dat 100 procent hun ding en duurzaam is en een leven lang mee kan: dat was het doel toen Corneel Verburgh (28) en Rianne Van der Wiel (28) anderhalf jaar geleden een stuk grond kochten. Nu kijkt het koppel uit naar het moment waarop de eerste steen gelegd zal worden.

PRAKTIJK

Een vruchteloze zoektocht naar een instapklare woning bracht Joris (30) en Karolien (32) begin vorig jaar naar een 'sleutel-op-de-deur'-project. Ondertussen wonen ze vier maanden in hun nieuwe thuis en willen ze er niet meer weg.

PRAKTIJK

Geen betere relatietest dan een verbouwing, wil een gezegde, maar dat blijkt bij Els Lambrechts (41) en Ken Joris (46) goed mee te vallen. Ze verbouwen een kapel, schuur en paardenstallen, en die voelen nu al als hun thuis.

PRAKTIJK

Investeringen in klimaatneutraal bouwen zorgen voor driedubbele winst: een reductie van de CO2-uitstoot, een boost voor de geplaagde bouwsector en comfortabele, hoger gewaardeerde woningen. Maar er is nog werk aan de winkel. Volgens Charlotte van de Water, expert energie- en klimaatbeleid van technologiefederatie Agoria, moet alleen al in Vlaanderen de komende dertig jaar ruim 95 procent van alle gebouwen worden gerenoveerd.

ECOLOGIE

Wat is het draagvlak van een klimaatrenovatie van onze woning? De terugverdientijd is lang en de helft van ons kan het gewoonweg niet betalen. Dat blijkt uit een studie van milieueconoom Johan Albrecht (UGent). 'Er bestaat niet één mirakeloplossing.'

ECOLOGIE

De Italiaanse architect Stefano Boeri werd wereldberoemd met zijn Bosco Verticale (verticaal stadsbos) in Milaan. Ook Antwerpen krijgt nu zo'n stadsbos: Palazzo Verde op Nieuw Zuid, het groenste woonproject van het land.

ECOLOGIE

De hoeveelheid afval in de bouwsector tart alle verbeelding. Om de buitensporige verspilling te stoppen, zette de coöperatieve vennootschap Rotor een project op dat zich richt op de recuperatie van bouwmaterialen. Het hergebruik van bouwmaterialen kent steeds meer bijval, vooral bij bedrijven en architecten.

ECOLOGIE