Web weergave

Het is geleden van 1997 dat er minder nieuwe auto's in ons land werden ingeschreven dan in 2020. Wat 2021 brengt, durft niemand te voorspellen en hangt af van hoe snel we corona onder controle krijgen en hoe snel de economie zich herstelt. Joost Kaesemans, woordvoerder van Febiac, is voorzichtig optimistisch. 'Slechter dan 2020 kan niet!'

AUTOWORLD

Van arbeidster in de Ford-fabriek tot minister (van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid). Meryame Kitir (sp.a) legde een opmerkelijk parcours af. 'Een rolmodel? Daar ben ik me niet bewust van.'

AUTOWORLD

Mensen met een jonge mentale leeftijd willen verbonden en mobiel zijn, en ze willen coole merken maar ook kwaliteit en design. Daar willen ze best ook voor betalen. Maar een nieuwe auto kopen? Nee bedankt. Voor die groeiende groep van consumenten bedacht Lynk & Co, het Europese automerk in eigendom van het Chinese Geely, een concept dat de signatuur van de Belg Alain Visser draagt.

AUTOWORLD

Wie een nieuwe auto wil of moet kopen, staat meer dan ooit voor een verscheurende keuze: diesel, benzine, hybride of full electric. De voor- en nadelen van een verbrandingsmotor kennen we onderhand, wat een hybride of full electric kan en niet kan, weten we nog onvoldoende. Omdat ze nog zo nieuw zijn.

ALTERNATIEF

Aardgas is als brandstof voor voertuigen minder gekend bij het grote publiek. Ten onrechte. In de context van de huidige energietransitie vormen CNG en LNG meer dan ooit een aantrekkelijk alternatief en een slimme investering. Didier Hendrickx, Public Affairs Manager bij Gas.be, legt uit waarom.

ALTERNATIEF

Vanaf 2026 komen alleen nog broeikasvrije bedrijfswagens in aanmerking voor een 100 procent fiscale aftrek. Het voornemen van de nieuwe federale regering leverde verdeelde reacties op. Lof komt er van LeasePlan-topman Johan Portier.

ALTERNATIEF

2020 zou een feestjaar worden. Voor de viering van 125 jaar Skoda waren een reeks festiviteiten gepland maar door corona konden die niet doorgaan. Ook de verkoop, omzet en bedrijfsresultaten hebben zwaar geleden. Op de hoofdzetel in het Tsjechische Mlada Boleslav hoopt men op een succesvoller 2021. Intussen loopt in Brussel een expo over het merk.

MERKEN en MODELLEN

Jeep is het oudste 4x4-merk ter wereld. Het verhaal begint in 1941 met de introductie van de Willys MB, het eerste op grote schaal gebouwde offroadvoertuig voor particulier gebruik. Dit jaar viert het iconische merk zijn 80e verjaardag. Hoe die zal worden gevierd, hangt af van de coronapandemie.

MERKEN en MODELLEN

Van alle SUV-merken beschikt Land Rover over de roemrijkste geschiedenis en van alle premiummerken bezit Land Rover het meest authentieke gamma. De bonkige werkpaarden van weleer zijn gemuteerd naar elegante paradepaarden, uitgerust met de modernste technologie en daardoor ook fiscaal interessant.

MERKEN en MODELLEN

Amper 35 jaar en Design Director van Volvo Cars en Polestar: Maximilian Missoni, 'Max' voor de vrienden,werd geboren in het Oostenrijkse Graz en studeerde industrieel design aan de universiteit van Linz en het Royal College of Art in Londen. Een man met een missie.

MERKEN en MODELLEN

Polestar neemt het voortouw in een beweging voor meer transparantie in de hele auto-industrie. 'Zodat de mensen de impact van elektrische wagens volledig begrijpen en bewuste aankoopbeslissingen kunnen nemen', zegt ceo Thomas Ingenlath.

MERKEN en MODELLEN

Met of zonder corona, de alliantie tussen het Franse PSA en Italiaanse FCA gaat door. STELLANTIS is de naam van de nieuwe autogroep die PSA-topman Carlos Tavares zal leiden en Agnelli-nazaat John Elkann zal voorzitten. De bundeling van de krachten is slecht nieuws voor de werknemers van PSA en FCA.

MERKEN en MODELLEN

In 2017 verkocht General Motors zijn Duitse dochter Opel aan PSA (Peugeot/Citroën). Minder dan twee jaar later maakte het merk opnieuw winst. En afgaande op de resultaten van het vierde kwartaal van 2020 lijkt de wederopstanding van Opel enkel nog een kwestie van tijd.

MERKEN en MODELLEN

In de hiërarchie van de Engelse prestigemerken prijkt Rolls-Royce op nummer één, op korte afstand gevolgd door Bentley. Van 1931 tot 1998 vormden beide een paar en hoewel ze op een verschillend doelpubliek mikten, vertoonden hun modellen een grote gelijkenis. Sinds ze eigendom werden van respectievelijk BMW en Volkswagen Group zijn de technologische en uiterlijke verschillen veel groter. Wat gebleven is, is hun exorbitante prijskaartje.

MERKEN en MODELLEN

Mercedes is het oudste automerk en droeg als geen ander bij tot de technologische ontwikkeling en vooruitgang van de automobiel. Het was de megalomane Mercedes-topman Jürgen Schrempp een doorn in het oog dat Rolls-Royce en Bentley bij de machtigen der aarde hoger stonden aangeschreven. Met het reactiveren van Maybach wilde hij in 1997 de hiërarchie herschikken.

MERKEN en MODELLEN

Door corona zijn de lanceringen van nieuwe modellen in 2020 compleet in het honderd gelopen. Geen mens die nog weet welke nieuwkomers wanneer op de markt zijn gekomen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn verandering in die situatie zal komen. Maar met deze reeks nieuwkomers kan u hier alvast in avant première kennismaken.

VAN A TOT Z

(Auto)merken grijpen vaak betekenisvolle verjaardagen aan om speciale series van een of meerdere populaire modellen uit te brengen. Zo leverde 110 jaar Alfa Romeo ons de Giulia GTA op, een verwijzing naar de legendarische Giulia Sprint GTA uit 1965.

NIEUW

In de hiërarchie van iconische sportwagens bekleedt de Ford Mustang een vooraanstaande plaats, in de hiërarchie van Ford moet hij alleen de Ford T laten voorgaan. Dat de eerste elektrische SUV van het merk de modelnaam Mustang Mach-E mag dragen, wekt hoge verwachtingen. Knack Extra's Urbain Vandormael mocht hem als eerste Belgische journalist testen op de Ford Lommel Proving Ground (LPG).

NIEUW

Wat tien jaar geleden nog grootspraak van een ambitieuze nieuwkomer leek, is ondertussen realiteit: Hyundai Motor Company behoort tot de top 5 in de internationale autowereld. De Zuid-Koreaanse constructeur slaagt erin om innovatieve technologie toegankelijk en betaalbaar voor een ruim publiek. te maken. Het voorjaar van 2021 staat in het teken van de lancering van de nieuwe Tucson.

NIEUW

Hoe zwaarder en sneller een auto, hoe meer hij verbruikt. Daarom kiest Mazda voor de MX-30 bewust voor een lichte batterij met een autonomie van 200 kilometer. Een logische keuze voor wie focust op de essentie van elektrisch autorijden.

NIEUW

Skoda ontwikkelde zich de voorbije twee decennia van een lowbudgetmerk tot een zeer succesrijk en standingvol volumemerk. Met elk model zet het Tsjechische satellietmerk van Volkswagen Group een grote stap vooruit, met de Enyaq iV zelfs de grootste uit zijn geschiedenis.

NIEUW

België telt meer dan een half miljoen ingeschreven motoren en scooters. Voor de meeste eigenaars is de gemotoriseerde tweewieler bij uitstek een vrijetijdsobject. Maar ook in het woon-werkverkeer met de motor speelt die funfactor mee.

MOTOREN

Bij de cijfers van de inschrijvingen van nieuwe motorfietsen steekt één model met kop en schouders boven de rest uit: BMW's R1250GS. De GS kwam in 1980 voor de eerste keer in de showrooms en groeide uit tot het succesnummer van BMW.

MOTOREN

De auto als statussymbool heeft afgedaan. Door de toegenomen welvaart werd de wagen gemeengoed. Op termijn zou daar weleens verandering in kunnen komen. Door de strengere CO2- en veiligheidsnormen worden nieuwe wagens duurder en dreigen kleine auto's voor de kleine man onbetaalbaar te worden. En dus ook niet langer interessant voor de constructeurs.

MONEY TIME

De autoverkoop heeft in het afgelopen jaar een flinke duik genomen. Vanzelfsprekend vanwege corona. Maar wellicht ook omdat het moeilijker is geworden om een autolening af te sluiten?

MONEY TIME

Waarom een wagen kopen en met stress rondrijden als je ook zonder zorgen een wagen kunt leasen? Wat vroeger een voorrecht voor bedrijven was, komt sinds kort ook particulieren toe. KBC Autolease maakt zich met een vernieuwd aanbod klaar voor de race om de klant.

MONEY TIME

Nu de auto vaker op stal blijft dankzij thuiswerk, kiezen steeds meer bestuurders voor een autoverzekering op basis van het aantal afgelegde kilometers. Maar er zijn nog andere manieren om je premie te drukken, gaande van elektrisch rijden tot het inschakelen van een digitale copiloot.

MONEY TIME