KNACK-FOTOBLOG VAN NICK HANNES BEKROOND

Nick Hannes heeft in Antwerpen de Nikon Press Photo Award 2008 voor een beeldenreeks over Oost-Europa gekregen. Hannes reisde een jaar lang door Rusland en zijn buurlanden en hield daarover voor Knack.be een fotoblog bij.

Samen met vriendin Anja Peeters bezocht freelancer Nick Hannes de ex-Sovjetlanden. Hij maakte foto’s over de restanten van het communisme en de evolutie die bepaalde landen in Oost-Europa hebben gemaakt sinds de val van de Sovjet-Unie. ‘Botsing der culturen? Vergeet het. We hebben meer gemeen met elkaar dan we denken’, schreef Hannes op zijn blog.

blogs.knack.be/nickhannes

VRIJE TRIBUNES OP KNACK.BE

Michael Freilich, hoofdredacteur ‘Joods Actueel’: ‘Er moet dringend een onafhankelijke Palestijnse staat worden opgericht. Die staat zal er één worden voor de Arabieren, terwijl Israël er in de eerste plaats zal zijn om de toekomst van het Joodse volk te garanderen. In Oost-Jeruzalem wonen vandaag meer dan 230.000 Arabieren. Omdat de Palestijnse autoriteit Oost-Jeruzalem opeist als hoofdstad, zouden zij merendeels onderdaan worden van de nieuwe Palestijnse staat.

‘Pittig detail: ook de rechtse politicus Avigdor Lieberman is bereid delen van Oost-Jeruzalem af te staan aan de Palestijnse staat. Hoewel men hem in de westerse pers vaak voor ultranationalist uitmaakt, is hij veeleer een rechtse populist, wiens opinies op dit punt tamelijk vergelijkbaar zijn met die van een Jean-Marie Dedecker bij ons. (…) Om dat te verwezenlijken zal het Westen, met de VS voorop, zich garant moeten stellen voor de veiligheid van Israël, opdat extremistische elementen zoals Al-Qaeda en Iran de nieuwe Palestijnse staat niet als springplank gebruiken voor aanvallen op zijn Joodse buur. Alleen als daarover spijkerharde garanties bestaan, kan Israël met een gerust hart de stichting van een Palestijnse buurstaat aanvaarden, aanmoedigen en als een zegen tegemoetzien.’

Marleen Teugels en Hans Van Scharen: Open brief aan Kris Peeters: ‘Op 19 maart organiseert minister-president Kris Peeters een staten-generaal voor de media. We vragen hem met klem om de dramatische koers die Vlaamse mediaconcerns hebben ingezet serieuzer te nemen dan hij tot nog toe heeft gedaan. Het laatste restje kwaliteitsjournalistiek in Vlaanderen dreigt te verdwijnen, helemaal volgens de ‘logica’ van de vrije markt. We roepen de Vlaamse regering op om concrete stappen te zetten en een kritische, pluriforme, onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek in Vlaanderen levensvatbaar te houden en te versterken.’

Blogs.knack.be/vrijetribune

BENNO BARNARD IN ZIJN DAGBOEK

Op bezoek in het overvolle café dat Internet heet. Er gaat een petitie rond: of het Europees Parlement Hamas van de lijst met terroristische organisaties wil verwijderen en als legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen erkennen. Van kolonialisme gesproken! (Pro memorie: Hamas wenst de Joden uit te roeien, zoals ze zelf in hun handvest verklaren.) In de donkere steeg van de Belgische ondertekenaars stuit ik op het gebruikelijke lanterfantende gezelschap: Marokkanen, vijanden van de zionistische entiteit, wat freischwebende Intelligenz. Te midden van al dezen: René Los, die zich ‘bestuurder’ noemt – van de machinefabriek Lanoye, veronderstel ik, niet van de tram. En Tom Lanoye zelf, nog altijd ‘auteur’. (Pro memorie: Los en Lanoye zijn homoseksueel, een geaardheid waarvoor de sharia ophanging voorziet.) Ik was bij het huwelijk van Tom en René aanwezig, nu alweer lichtjaren geleden. Het doet pijn te zien hoe ze hun door mij zo bewonderde emancipatie ten grave dragen op het kerkhof van links.

blogs.knack.be/barnard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content