Fotodossier: piraten op zee

Dit jaar werd voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Somalië een recordaantal schepen gekaapt. Piraten vielen meer dan 90 vaartuigen aan, vaak met succes. De beelden zijn te zien op Knack.be.

www.knack.be

Stem voor Knack.be als ‘Site van het jaar’

Naar jaarlijkse gewoonte gaat het computermagazine Clickx opnieuw op zoek naar de Site van het Jaar. Knack.be is net als vorig jaar opnieuw genomineerd in de categorie ‘Nieuws en duiding’. En met de nieuwe interactieve reizensite myTrip.be in de categorie ‘Reizen en toerisme’ en de zoekertjessite vlan.bein de categorie ‘Kopen en verkopen’ sleepten nog twee websitesvan Roularta een nominatie in de wacht. Aangezien 70 procent van het resultaat afhankelijk is van deelnemende surfers, is uw stem meer dan welkom.

Stemmen kan nog tot en met 30 november.

www.sitevanhetjaar.be / www.knack.be

VRIJE TRIBUNE OP KNACK.BE

Michaël De Cock, directeur ’t Arsenaal, over Het Pu-bliekstoneel:

Creëert het Publiekstoneel echt meer werk? Het klinkt logisch: meer volk op de scène, meer acteurs aan de slag. Als het Publiekstoneel buiten het gesubsidieerde veld blijft en extra middelen vindt, is dat uiteraard zo. Maar als het geld van de overheid nodig heeft, is het tegendeel waar. Voor het geclaimde bedrag (1,8 miljoen euro) zouden zo ongeveer drie kleine gezelschappen plaats moeten ruimen.

Bovendien genereren stukken met veel acteurs erin niet per definitie veel werk. ‘Cyranode Bergerac’ (het voorbeeld waar men graag naar verwijst) heeft niet eens een maand gelopen. Tien acteurs maal één maand werk is tien maanden werk. Een klein gezelschap dat vijf acteurs drie maanden op tournee laat gaan en alle culture centra afschuimt, genereert met andere woorden de helft meer werk dan een grote productie van het Publieks-toneel.

BLOGS.KNACK.BE/VRIJETRIBUNE

DERK JAN EPPINK OVER OBAMA

Er hangt in Amerika on-miskenbaar een andere sfeer sinds de verkiezing van Barack Obama tot president. Het lijkt alsof de verhoudingen tussen blank en zwart minder verwijtend en minder scherp zijn. Op de gezichten van zwarte Amerikanen staat een gevoel van trots, en veel blanken zijn trots op zichzelf omdat ze Obama hebben gekozen.

In februari 1990 was ik in Zuid-Afrika tijdens de vrijlating van Nelson Mandela. De verkiezing van Obama lijkt een soortgelijk moment. Bij Mandela was het vooral de bevrijding voor de zwarten die op de weg naar volledig stemrecht werden gezet. Bij de blanken was er, in meerderheid, een gevoel van zelfbevrijding, om-dat ze zich van de loden last van de apartheid hadden verlost. Enige tijd heerst er dan euforie, al komen later de moeilijkheden en obstakels gewoon terug. Maar ergens heeft de geschiedenis een moment van ommekeer ge-kend. Bij Obama is dat ook zo. (…) De verkiezing van Obama kan dus een nieuwe fase inluiden in de zwarte gemeenschap. Weg van het slachtoffergevoel, weg van oude leiders, weg van het gettodenken, de bendecultuur onder jonge mannen en het MTV-seksideaal onder jonge vrouwen. Obama geeft zelf het voorbeeld van een cultuur met eigen verantwoordelijkheid, sociale stabiliteit en de idee dat nieuwe horizonten ook bereikbaar zijn voor zwarten. Kortom: Obama maakt zwart Amerika deel van de American Dream.

BLOGS.KNACK.BE/EPPINK

BART VAN LOO OVER WANNES VAN DE VELDE

Het proza van Wannes Van de Velde is in zijn bedrieglijke eenvoud niet alleen poëtisch, het is wars van intellectualisme ook erg wijs en aards. Ik sta er versteld van. ‘Onder al onze ervaringen, de goede en de slechte, zit wijsheid verborgen. Het is daar dat het om gaat: het herkennen en ontwikkelen van de wijsheid, de gouden twijg, ons door de aarde aangereikt.’

Wannes, bedankt. Je gelouterde en gerijpte woorden kronkelen als een gouden twijg naar mijn hart, waar ze be-waard worden voor bange en mistige dagen.

BLOGS.KNACK.BE/VANLOO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content