Ann Peuteman

‘Heeft iemand zijn knopje ingedrukt?’ Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) probeerde vorige vrijdag de paniek in zijn stem te onderdrukken, maar zijn verwilderde blik was een weggever. Oorzaak van zoveel opwinding: Jo Vandeurzen (CD&V) had zich bij de stemming over de nieuwe kieswet onthouden. Straf van Vandeurzen, want de man was niet eens in het halfrond aanwezig. En ook wie er wél was, demonstreerde een verbluffende vorm van spirituele uittreding. Op het nieuwe stempaneel van de Kamer sprongen de lampjes van groen op rood en omgekeerd. Oppositieleden stelden vast dat ze tegen hun eigen amendementen hadden gestemd, en de meerderheidspartijen deden vergeefse inspanningen om de kieswet erdoor te jagen. Dat komt ervan als de Kamer te weinig vakantie neemt. Maar premier Guy Verhofstadt (VLD) wou nu eenmaal dat de nieuwe kieswet, zijn troetelkind, zo snel mogelijk werd goedgekeurd. Resultaat: de Kamer kwam twee weken vroeger samen en de stemcomputer stond ‘nog niet echt helemaal op punt’.

Bij de oppositie zorgde dat voor geërgerde gesticulatie, maar vooral voor heel wat hilariteit. Want in welke bochten de meerderheid zich ook wrong – stemming met zitten en opstaan of een urenlange procedure met naamafroeping -, uitstel van stemming bleek onafwendbaar. Daar kon tegen elf uur ’s avonds geen lieve moeder of ambitieuze premier wat aan veranderen. De CD&V kreeg dus steun van de techniek om uitstel van executie te krijgen. Iets om te onthouden voor als ze in de rol van meerderheidspartij een nog nieuwere kieswet op háár maat fabriekt.

Straks wordt de nu al clowneske lijdensweg van de kieswet in de Senaat voortgezet. Als de Kamer er tenminste in slaagt om de wet uiteindelijk goed te keuren. Of is dat intussen tóch al gebeurd? Dat bleek tenminste uit een document dat de afgelopen dagen bij de kamerleden in de bus viel. Ook ambtenaren zijn wel eens overijverig.

Eén ding staat vast: voor de federale verkiezingen van 15 juni 2003 zal er willens nillens een nieuwe kieswet zijn. Mét provinciale kieskringen, een nationale clash of the titans, en opvolgers op de lijsten. Dat laatste werd tijdens deze regeerperiode trouwens al eens afgeschaft en daarna prompt weer ingevoerd. Om vage redenen bleek het plots niet meer zo belangrijk dat de voorkeurstemmen doorslaggevend zouden zijn en de invloed van de partijbesturen wordt afgezwakt. Het systeem van opvolgers geeft jongeren, vrouwen en niet zo sexy dossiervreters immers de kans om een mandaat op te nemen, heet het. Maar net zo goed cabinetards en poulains allerhande.

Terwijl de populaire voormannen- en vrouwen hun plaatsen aan de kop van de lijst innemen, wachten de net iets mindere goden niet op een behoorlijke stemcomputer om alvast aan het bakkeleien te slaan. Zo heeft De Croo al laten weten dat hij geen genoegen neemt met een derde plaats op de kamerlijst van Oost-Vlaanderen, na Guy Verhofstadt en Fientje Moerman. Van techniek heeft de kamervoorzitter dan misschien geen kaas gegeten, van carrièreplanning des te meer.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content