Kiezen voor gezonde voeding MET Nutri-Score-label

De invoering van het nieuwe voedingslabel Nutri-Score maakt de keuze voor gezonde voedingsmiddelen een stuk eenvoudiger voor de consument. Hopelijk wordt het ook hier een succes.

Veel mensen willen beter en evenwichtiger eten, maar raken niet wijs uit de kleine tekst en de complexe tabellen met voedingswaarden achteraan op de verpakkingen. Een helder en duidelijk systeem zoals Nutri-Score is dan ook zeer welkom. Nutri-Score deelt voedingsproducten onder in 5 klassen, ondersteund door een kleur die varieert van donkergroen voor de gezonde producten van klasse A tot donkerrood voor de minst gezonde van klasse E (zie figuur). Donkerrood houdt geen verbod in, wel dat je de consumptie het best beperkt. De score berust op een berekening die aan de positieve zijde rekening houdt met de aanwezigheid van groenten, fruit, vezels en eiwitten. Aan de negatieve met de hoeveelheid energie, zout, suikers en verzadigde vetten. De score wordt goed zichtbaar vooraan op de verpakking aangebracht, zodat de consument in een oogopslag weet wat hij in handen heeft.

Aangetoond nut

Nutri-Score is niet zomaar een zoveelste gezondheidslabel. Het leidt effectief tot gezondere voedingsaankopen en heeft een veel groter effect dan andere systemen, blijkt uit Frans onderzoek (1,2). De grootste impact ziet men bovendien bij mensen die minder belang hechten aan gezonde voeding, een doelgroep die vaak onbereikbaar blijft voor dergelijke boodschappen.

Volgens Europese wetgeving kunnen fabrikanten niet verplicht worden het label op hun producten aan te brengen. Meerdere fabrikanten verzetten zich fel tegen de invoering ervan omdat hun producten er slecht op scoren, soms terecht, maar meestal niet. Toch werd het in Frankrijk een succes. Ervaringen in Australië en Nieuw-Zeeland leren bovendien dat sommige producenten de samenstelling van hun producten aanpassen om een betere score te krijgen. Het is een onverwacht positief effect dat het aanbod van gezonde voedingsproducten extra aanjaagt.

Nutri-Score is niet het ultieme voedingslabel. Er zijn nog verbeteringen mogelijk. De kans bestaat dat nog meer landen van de Europese Unie het label uitrollen, wat de promotie van gezondere voedingsgewoonten aanzienlijk vooruit zou helpen. De Wereldgezondheidsorganisatie steunt het initiatief alvast (3).

Recent onderzoek wijst uit dat Nutri-Score ook nuttig kan zijn in de preventie van kanker en chronische aandoeningen (4). Hoe meer oranje en rood in de voeding, hoe hoger het risico, zo blijkt.

REFERENTIES www.bodytalk.be

Kiezen voor gezonde voeding MET Nutri-Score-label
© istock
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content