Apple Computer stopt met Newton.

Enkele jaren geleden lanceerde Apple Computer de Newton palmcomputer of personal digital assistant (pda). De kleine computer met draadloos pennetje en handschriftherkenning vertoonde tal van kinderziekten en het grote publiek moest de tot MessagePad omgedoopte Newton niet. Maar de dynamische programmeertaal Newtonscript, de vlekkeloze objectoriëntatie (programmeren alsof men met legoblokjes bouwt), de zeer zuinige en slimme computerchip (van Europese makelij), lagere prijzen en verfijnde producten konden allemaal niet meer baten. De bedrijfsleiders volgden elkaar op en directeuren houden niet van projecten van voorgangers. Zeker niet wanneer ze geen grote winstbijdrage leveren – de e-Mate’s, een versie voor het onderwijs, vlogen nochtans met honderdduizenden de deur uit. Afgelopen december kondigde Apple aan de Newton op te doeken of te verkopen. Ondertussen had Apple wel jarenlang programmeurs aangezet om toepassingen te ontwikkelen voor de palmcomputer. Een van de succesrijkste was Vincent Keunen uit Luik. Deze burgerlijk ingenieur bouwde een bedrijfje uit rond een toepassing voor huisartsen. Alle medische dossiers konden zo in een kleine goedkope draagbare computer (de MessagePad 2100). Medisch woordenboek, tekeningen, recepten, stratenplannen… het paste allemaal op een kaartje dat in de Newton schoof. Keunen verkocht op één jaar vijftig licenties (waaronder 10 procent ziekenhuizen en 20 procent specialisten). De farmaceutische industrie ( Roche, Glaxo Wellcome, Zeneca…) stond op het punt om klinische enquêtes te doen via de Manex-software van Keunen. De huisartsen konden die dan tijdens het patiëntbezoek invullen en nadien via e-mail of het Internet doorsturen. In Frankrijk verkocht Schlumberger (van de bankautomaten) al duizend zelfgemaakte Newtons met chipkaartlezer aan kinesisten en verpleegsters. Schlumberger plande vijftigduizend zelfgemaakte Newtons (onder de naam Watson) te leveren aan de Franse huisartsen (de overheid betaalt vijftigduizend frank voor de automatisering van het dokterskabinet). Keunen mocht daar de Manex-software voor leveren. Ook Siemens had plannen met eigen versies van de Newton die pasten in een ISDN-telefoon. De aankondiging van Apple (om de zwalpende beurskoers op te krikken) is een tegenvaller voor Siemens en Schlumberger, en betekent allicht de doodsteek voor de drie ontwikkelaars van Manex.

Pikant detail: Apple Computer kondigt eind april een nieuw product aan: een versie van de Macintosh-software voor palmcomputers. Waarom? Omdat Microsoft met Windows CE een versie van Windows heeft die op palmcomputers met een pennetje werkt.

www.manex.be

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content