Volgende week stemmen de aandeelhouders van Fortis nog eens over de geplande verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas. ‘De beste keus’, vindt Peter Praet.

Lang leek de kredietcrisis een ver-van-mijn-bedshow, maar na het faillissement van Lehman Brothers op 15 september 2008 moest in het weekend van 27 en 28 september bij ons Fortis gered worden, om zo een totale ineenstorting van ons financiële systeem te voorkomen. Na een nationalisatie eind september volgde nauwelijks een week later de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas, nadat de Nederlanders de Nederlandse activiteiten van Fortis uit de groep hadden gelicht. Juridische procedures van ontevreden aandeelhouders waren het gevolg en op 11 februari werd een eerste plan weggestemd. Op 8 april kunnen de aandeelhouders opnieuw stemmen over de voorgenomen verkoop aan BNP Paribas.

Er is veel kritiek op de snelle doorverkoop van Fortis door de overheid aan BNP Paribas. Had de overheid niet beter gewacht tot de economie weer zou aantrekken om dan pas Fortis tegen een betere prijs te verkopen?

peter PRAET: Ik heb respect voor alle mogelijke oplossingen, maar je moet het totale plaatje zien. Velen onderschatten de risico’s die kleine landen met grote banken lopen in zo’n wereldwijde financiële crisis, waarbij heel het systeem gevaar loopt. En je mag dan ook niet alleen kijken naar de prijs, maar ook naar de risico’s die je loopt.

Maar die risico’s lopen we nu toch ook, aangezien de overheid aan die banken, ook Fortis, staatswaarborgen verleend heeft?

PRAET: Zoals voor alle filialen van buitenlandse banken heeft België een verantwoordelijkheid en een risico. Maar die is van een andere orde dan in het geval van een standalonepositie, als de bank volledig in overheidshanden zou blijven. Ik ben ervan overtuigd dat Fortis Bank veilig zit binnen zo’n groep als BNP Paribas, zodat de kans uiterst klein is dat die staatswaarborgen moeten worden aangesproken.

Maar de grootste bank van het land komt na de verkoop wel in buitenlandse handen terecht.

PRAET: Misschien ben ik naïef, maar ik denk niet dat dit een groot verschil zal maken, noch voor de werkgelegenheid, noch voor het concrete beleid. Ooit heeft het Nederlandse ING de Belgische bank BBL overgenomen. Zijn daar toen veel jobs verloren gegaan? Ik denk het niet. Sommige Belgen zijn in Amsterdam gaan werken en een Belg, Michel Tilmant, is zelfs topman van ING geworden. En is ING België toen strenger geworden met het verlenen van kredieten aan Belgische kmo’s? Ook niet. Ik denk dat het verschuiven van een beslissingcentrum niet zulke grote gevolgen heeft: internationaal opererende banken hebben gewoonlijk overal in de wereld beslissingscentra, in Londen, New York… En waarom ook niet Brussel?

U rekent erop dat de aandeelhouders op 8 april instemmen met de verkoop aan BNP Paribas?

PRAET: Ik ben ervan overtuigd dat het de beste keuze is. Ik heb trouwens van buitenlandse collega’s bijval gekregen omdat we erin geslaagd zijn om het probleem Fortis op zo’n manier op te lossen. Vooral vanuit eigen land klonk er kritiek.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content