De strategie van Lernout & Hauspie.

Lernout & Hauspie, het Vlaamse hightechbedrijf dat zich bezighoudt met taal- en vertaaltechnologieën, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de Amerikaanse concurrent Globalink. Globalink maakte vooral naam met zijn machinevertaaltechnologie Barcelona. Dit product kon echter niet verhinderen dat het bedrijf pijnlijke verliezen leed. In één adem wist L&H de hand te leggen op AILogic en NeocorTech, allebei leveranciers van programmatuur om Aziatische talen automatisch te vertalen.

L&H schuwt het risico niet want het wil Globalink overnemen via een 100-procentaandelenruil. De koers van Globalink zakte in New York met liefst 10 procent op één week. AILogic en Neocor betaalden de Vlamingen contant.

Volgens Jos Verniest, woordvoerder van L&H, is de jacht nog steeds niet gesloten en zoekt L&H nog naar een klapper.

De overnames passen in een growth-by-acquisition-strategie (zoals de Amerikanen dat noemen). Met aandelen betalen is uiteraard goedkoper dan cash. De overnames moeten, om de koers van L&H te ondersteunen, dan natuurlijk wel vanaf 1999 bijdragen tot de winst. Zolang L&H die beloften kan nakomen, mogen ze van de beleggers voortgaan op deze weg, maar bij de eerste dissonant gaan de L&H-aandelen de deur uit.

Huisbankier (en marktmaker, dus handelaar in L&H-aandelen) Banc America Robertson Stephens (BARS) somt de risico’s van deze aanpak op in een rapport van 29 juli 1998: 1) het succesvolle integreren van het grote aantal overgenomen bedrijven; 2) wisselkoersschommeling; 3) de relatie met Microsoft (waarvan de voorwaarden geheim zijn); 4) het op tijd afwerken van toepassingen en de ontwikkeling van nieuwe technologie; 5) hogere belastingen en lagere afschrijvingen; 6) het snel afronden van contracten en het mogelijke verlies van contracten; 7) hangende en lopende processen; 8) het hoge aandeel van buitenlandse inkomsten.

Desalniettemin bleken wereldwijd drie bankiers L&H aan te raden als een koopje en drie anderen adviseren om de aandelen vast te houden. Vreemd genoeg denken de analisten dus dat het kopen van verlieslatende bedrijven voor meer winst zal zorgen.

Tot zover de les economie. Waarom doet L&H dit? L&H zal de via de overnames binnengehaalde nieuwe talen integreren in zijn producten en diensten, zoals de zoek-, samenvattings- en vertaaldienst voor het Internet, iTranslator. Het vertaalaanbod van iTranslator zal uitgebreid worden met nieuwe vertaalcombinaties met talen zoals Italiaans, Braziliaans Portugees, Japans en Chinees. Volgens L&H-topman Gaston Bastiaens zal “op die manier onze Language Technology Division zijn marktleiderspositie verder kunnen versterken met wat intussen uitgegroeid is tot het grootste vertaalaanbod op de markt.”

www.lhs.be

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content