ATLETIEK

* Tia Hellebaut wordt in Peking (China) olympisch kampioene hoogspringen met een sprong van 2.05 meter (nieuw Belgisch record). Eerder in het jaar was ze in Valencia (Spanje) wereldkampioene indoorvijfkamp geworden.

* Het Belgische viertal Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert wint olympisch zilver op de 4×100 meter.

* Zie verder onder ‘Olympische Spelen’.

AUTOSPORT

* Lewis Hamilton (Verenigd Koninkrijk, McLaren) wordt de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit. Ferrari wint de titel bij de constructeurs.

* Sebastien Loeb (Frankrijk, Citroën) is voor de vijfde opeenvolgende keer wereldkampioen rally.

BASKET

* Charleroi wordt voor de zevende keer Belgisch kampioen, Oostende wint voor de elfde keer de Belgische beker.

* Bergen verliest in Limassol (Cyprus) de finale van de EuroCup met 63-62 tegen Riga (Letland).

* Tomas Van Den Spiegel wint met CSKA Moskou (Rusland) de Euroliga, de belangrijkste Europese beker. In de finale in Madrid (Spanje) wint Moskou met 91-77 van Maccabi Tel Aviv (Israël).

BOKSEN

* ‘Sugar’ Jackson Osei Bonsu (Belg van Ghanese afkomst) verliest in Kielce (Polen) zijn Europese titel in het weltergewicht tegen Rafal Jackiewicz (Polen). Voordien had hij hem in Antwerpen met succes verdedigd tegen Brice Faradji (Frankrijk) en Viktor Plotnikov (Oekraïne).

DUATLON

* Joeri Vansteelant wordt in Geel voor de tweede keer op rij wereldkampioen op de lange afstand. Zijn in 2007 overleden broer Benny won in totaal acht wereldtitels.

JUDO

* Dirk Van Tichelt (-73 kg) wint goud op het EK in Lissabon (Portugal).

MOUNTAINBIKE

* Roel Paulissen wordt in Villabassa (Italië) wereldkampioen marathon. In een spurt met titelverdediger Christoph Sauser (Zwitserland) komen beide renners ten val. Paulissen finisht met een defecte fiets als tweede, maar krijgt door een fout van Sauser nadien de eerste plaats toegewezen.

MOTORCROSS

* David Philippaerts (Italië) wordt wereldkampioen in de MX1-klasse, voor Steve Ramon en Ken De Dycker.

OLYMPISCHE SPELEN

* Op de Olympische Spelen in Peking (China) behaalt België één gouden en één zilveren medaille. Goud in het hoogspringen met Tia Hellebaut, zilver in de 4×100 meter met Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert.

De 4×400 meterploeg bij de mannen (Kevin en Jonathan Borlée, Cédric Van Branteghem, Arnaud Ghislain) eindigt vijfde.

Er zijn vierde plaatsen voor het voetbalteam, Tim Maeyens (skiff), en Iljo Keisse/Kenny De Ketele (ploegkoers wielrennen). Er is een vijfde plaats voor Dirk Van Tichelt (judo).

* De grote uitblinker in Peking is zwemmer Michael Phelps (Verenigde Staten) met acht gouden medailles en zeven wereldrecords.

* Usain Bolt (Jamaica) wint op verbluffende wijze drie gouden medailles in de atletiek, drie keer met een nieuw wereldrecord: op de 100 meter in 9.69, op de 200 meter in 19.30, en met Jamaica op de 4×100 meter in 37.10.

* Kenenisa Bekele (Ethiopië) bij de mannen en Tirunesh Dibaba (Ethiopië) bij de vrouwen winnen allebei goud op zowel 5000 als 10.000 meter.

* China voert de medaillerangschikking aan (51 goud, 21 zilver, 28 brons), voor de Verenigde Staten (36 goud, 38 zilver, 36 brons) en Rusland (23 goud, 21 zilver, 28 brons). België is 46e, op 204 deelnemende landen.

ROEIEN

* Annick De Decker wint in Athene (Griekenland) zilver op het EK skiff.

TENNIS

* Justine Henin wint de toernooien van Sydney (Australië) en Antwerpen. Ze kondigt op 14 mei haar afscheid aan. Henin won zeven grandslamtoernooien en verloor vier grandslamfinales, ze won twee keer de Masters, behaalde in 2004 olympisch goud in Athene, won met België de Fed Cup in 2001, stond 117 weken op de eerste plaats van de wereldranglijst, werd drie keer uitgeroepen tot wereldkampioene, was vier keer Belgisch sportvrouw van het jaar, was vier keer Europees sportvrouw van het jaar en kreeg na 2007 als eerste Belgische vrouw de Laureustrofee van wereldsportvrouw van het jaar.

* Steve Darcis wint de ATP-toernooien van Amersfoort (Nederland) en Memphis (Verenigde Staten).

TRIATLON

* Rutger Beke wordt derde in de Iron Man op Hawaï (Verenigde Staten), op 3’38” van winnaar Craig Alexander (Australië). Beke krijgt tijdens het fietsen vier minuten straftijd wegens in het wiel rijden van een concurrent.

VELDRIJDEN

* Lars Boom (Nederland) wordt in Treviso (Italië) wereldkampioen bij de elite, voor Zdenek Stybar (Tsjechië) en Belgisch kampioen Sven Nys. Bij de beloften is de wereldtitel voor Niels Albert.

VOETBAL

* De nationale beloftenploeg bereikt op het olympisch toernooi in China de halve finale, die ze met 1-4 verliest van Nigeria. In de strijd om het brons verliest België met 0-3 van Brazilië.

* Standard wordt voor de negende keer kampioen. De vorige titel dateert al van 1983. Standard-kapitein Steven Defour wint de Gouden Schoen 2007.

* Anderlecht wint voor de negende keer de Beker van België. In de finale in het Koning Boudewijnstadion verslaat het AA Gent met 3-2.

* Manchester United (Verenigd Koninkrijk) wint de Champions League. In de finale in het Luzhnikistadion in Moskou (Rusland) speelt het 1-1 gelijk tegen Chelsea (Verenigd Koninkrijk), maar wint met de strafschoppen (6-5). Voor Manchester de derde Europacup I.

* Zenit Sint-Petersburg (Rusland) wint de Uefacup. In de finale in het City of Manchesterstadion in Manchester (Verenigd Koninkrijk) verslaat het Glasgow Rangers (Schotland) met 2-0.

* Spanje wint het EK dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden. In de finale in Wenen verslaat het Duitsland met 0-1.

VOLLEYBAL

* Maaseik wint de dubbel en bereikt de finale van de Europese CEV Cup. Het wordt voor de elfde keer kampioen door in de finale van de play-offs Roeselare met 3-2 te verslaan. In de finale van de beker, gespeeld in Antwerpen, verslaat het Roeselare met 3-0. In de finale van de CEV Cup verliest het in en van Rome (Italië) met 3-0.

WIELRENNEN

* Alessandro Ballan (Italië, Lampre) wordt in Varese (Italië) wereldkampioen op de weg bij de elite. Samuel Sanchez (Spanje, Euskatel) wint in Peking de olympische wegrit.

* Jürgen Roelandts (Silence-Lotto) wordt in Knokke-Heist Belgisch kampioen bij de eliterenners met contract.

* Carlos Sastre (Spanje, CSC) wint de Ronde van Frankrijk, met 58 seconden voorsprong op Cadel Evans (Australië, Silence-Lotto). Marc Cavendish (Verenigd Koninkrijk, Team Columbia) wint vier massaspurten, Gert Steegmans (Quick Step) zorgt in de slotrit op de Champs Elysées voor de enige Belgische etappezege. Ook dit jaar wordt de Tour geteisterd door doping.

* Alberto Contador (Spanje, Astana) wint de Ronde van Italië én de Ronde van Spanje. In de Ronde van Frankrijk mag zijn ploeg niet starten vanwege dopinggebruikers in vorige rondes.

* Greg Van Avermaet wint in de Ronde van Spanje één rit en het puntenklassement. Tom Boonen (Quick Step) wint twee ritten.

* Jan Bakelants (Beveren 2000) wint de Ronde van de Toekomst.

* Stijn Devolder (Quick Step) wint de Ronde van Vlaanderen, Tom Boonen voor de tweede keer Parijs-Roubaix , en Philippe Gilbert Parijs-Tours.

Winnaars van de andere traditionele klassiekers. Milaan-Sanremo: Fabian Cancellara (Zwitserland, CSC). Gent-Wevelgem: Oscar Freire (Spanje, Rabobank). Amstel Gold Race: Damiano Cunego (Italië, Lampre). Waalse Pijl: Kim Kirchen (Luxemburg, High Road). Luik-Bastenaken-Luik: Alejandro Valverde (Spanje, Caisse d’Epargne). Parijs-Brussel: Robbie McEwen (Australië, Silence-Lotto). Ronde van Lombardije: Damiano Cunego (Italië, Lampre).

ZWEMMEN

* Op het EK in Eindhoven (Nederland) wordt Elise Matthysen vierde in de 100 meter vrije slag, één honderdste te traag voor brons.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content