AARDBEVINGEN

* In het zuidoosten van China, in de provincie Sichuan, doet zich op 12 mei een zware aardbeving voor met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het aantal doden wordt door de overheid op 70.000 geschat. China vraagt zelf om buitenlandse hulp na de grootste natuurramp in het land in dertig jaar.

* Bij een aardverschuiving in de provincie Shanxi in het noorden van China komen op 8 september 254 mensen om het leven.

* In Kirgizië vallen op 6 oktober 75 doden na een aardschok in het zuiden van de voormalige Sovjetrepubliek.

* Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter treft het zuidwesten van Pakistan op 29 oktober. 215 Pakistanen overleven de ramp niet.

BRANDEN

* Bij een brand in een matrassenfabriek in het Marokkaanse Casablanca vallen op 26 april 55 doden. De oorzaak blijkt een gevallen sigarettenpeuk te zijn.

* Het Griekse eiland Rhodos wordt eind juli door branden geteisterd. Ongeveer 3000 toeristen moeten uit hun hotel geëvacueerd worden, 6000 hectaren woud en landbouwgrond gaan in vlammen op.

STORMEN

* In het zuiden van Myanmar kost de cycloon Nargis op 3 mei het leven aan 133.600 mensen. Twee weken lang weigert het militaire regime van Myanmar alle buitenlandse hulp. Uiteindelijk stemt het daar toch mee in na een bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

* Op de Filipijnen eist de doortocht van tyfoon Fengshen op 21 juni 229 doden. Ook de ferry Princess of the Stars vergaat met 862 passagiers aan boord, 57 van hen overleven.

* In de Caraïben maakt de tropische storm Gustav eind augustus meer dan tachtig dodelijke slachtoffers, en op Cuba worden 42.000 huizen vernield. Een week later volgt Hannah, die in het straatarme Haïti voor 326 doden zorgt. 151.000 mensen raken er ontheemd, en de VN moet voor bijstand zorgen omdat een nieuwe hongersnood dreigt. Enkele dagen later dient de orkaan Ike zich al aan, die in de VS 50 dodelijke slachtoffers maakt, op Cuba 4 en nog eens 61 op Haïti.

OVERSTROMINGEN

* Op 10 augustus zorgen zware regens na de storm Kammuri voor overstromingen in het noorden van Vietnam. Zeker 101 mensen komen om, 40 anderen blijven vermist.

BUS- EN TREINRAMPEN

* Bij een zwaar treinongeval aan de Egyptische Middellandse Zeekust komen op 16 juli 42 mensen om.

* Op weg naar de toeristische trekpleister Aboe Simbel in Egypte raakt op 31 oktober een bus met Belgische toeristen van de weg af. De crash kost zes van hen het leven, de 26 andere Belgen raken gewond.

VLIEGTUIGONGELUKKEN

* Een Venezolaans lijnvliegtuig crasht op 21 februari in het Andesgebergte. Er vallen 46 doden.

* In het Oost-Congolese Goma stort op 15 april een lijnvliegtuig van een Congolese privémaatschappij neer. Er zijn 42 doden. 60 mensen overleven de crash, onder wie 4 Belgen.

* Op 20 augustus stort op de luchthaven van Madrid een opstijgend toestel van Spanair door een technisch defect neer. Het vliegtuig vertrok naar de Canarische eilanden. 154 van de 172 inzittenden laten het leven. Het is de grootste vliegramp in Spanje in 25 jaar.

* Nabij de Russische stad Perm in de Oeral crasht op 14 september een Boeing van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Alle 88 inzittenden komen om.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content