FILM

* De Braziliaanse film Tropa Elite, over de strijd tussen gangs en corrupte politie, wint de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

* In Hollywood worden voor de tachtigste keer de Oscars uitgereikt. No Country For Old Men van Joel en Ethan Coen is de grote winnaar met vier Academy Awards, voor beste film, beste regie, beste scenario en beste mannelijke bijrol (Javier Bardem).De Oostenrijkse film Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky wint in de categorie beste buitenlandse film.

* Op het filmfestival van Cannes gaat de Gouden Palm naar Entre les murs, de documentaire fictiefilm van Laurent Cantet over het leven op een middelbare school in een ruige, multiculturele Parijse wijk.

* Het is een goed jaar voor de Vlaamse film. Nieuwkomer Pieter Van Hees maakt twee films ( Linkeroever, Dirty Mind), Christophe Van Rompaey scoort ook op buitenlandse festivals met de volkse komedie Aanrijding in Moscou, en Patrice Toye maakt met (N)iemand haar eerste bioscoopfilm sinds haar debuut Rosie tien jaar geleden. De stijlvolle thriller Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw is een verpletterend succes aan de kassa en aardig op weg om de kaap van de miljoen toeschouwerste overschrijden.

* Fien Troch krijgt voor het psychologische drama Unspoken de eersteJo Röpcke Film Award.

TELEVISIE

* Het nieuwe Canvas gaat van start, en dat terwijl het vernieuwde Journaal met nogal wat schoonheidsfoutjes kampt.

* Bart De Pauw verlaat productiehuis Woestijnvis en tekent later een exclusiviteitscontract met de VRT.

* Tijdens de eerste editie van de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren zijn Sara en Woestijnvis de grote winnaars.

* Mijn Restaurant toont aan dat reality-tv met respect ook populair kan zijn. Uiteindelijk is het D’Hoogeschool uit Leuven die de finale wint.

* VTM’s telenovelle Sara wordt een regelrechte hype: 1,6 miljoen kijkers zien hoe het voormalige lelijke eendje uiteindelijk met Simon trouwt.

* Eén wil grenzen verleggen met programma’s als De Naaktkalender, Voorbij de grens en Doodgraag leven.

* Hoe een onschuldige forel in botersaus heisa kan veroorzaken: de aflevering van Plat Préféré waarin Jeroen Meus het lievelingsgerecht van Hitler zou klaarmaken, wordt op het laatste moment geschrapt.

* Het langverwachte boekenprogramma van Canvas, Iets met boeken, lost de verwachtingen niet in. De kijkcijfers vallen tegen, en ook de critici zijn niet enthousiast.

* Met 2 miljoen kijkers is de finale van Witse de meest bekeken uitzending van de voorbije vijf jaar.

MUZIEK

* Vlaanderen stuurt Ishtar naar het Eurovisiesongfestival. Het in een verzonnen taal gezongen O Julissi raaktin mei echter niet door de halve finale.

* Milow is de grote slokop tijdens de eerste editie van de Music Industry Awards, de opvolgers van de Zamu Awards.

* Rock Werchter wordt voor de vierde keer in vijf jaar tijd uitgeroepen tot het beste festival ter wereld.

* Jongerenzender Studio Brussel viert zijn 25e verjaardag. Een week lang staat de programmatie volledig op zijn kop.

* Le Soir en De Morgen breken het fel besproken embargo rond een interview met dEUS, dat met zijn nieuwe plaat Vantage Point weer hoge ogen gooit.

* Madonna wordt vijftig, en viert dat met een wereldtournee.

* Novastar is terug. Na vier jaar pijnlijke stilte brengt Joost Zweegers het bejubelde Almost Bangor uit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content