Een van de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Israël was de extreemrechtse partij van Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu. Zijn populariteit dankt hij aan zijn verzet tegen Israëlische Arabieren. Een gesprek.

Avigdor Lieberman, de leider van het extreemrechtse Yisrael Beiteinu (‘Ons huis is Israël’)dat als derde partij uit de verkiezingen van 10 februari kwam, wist zijn populariteit vooral te vergaren tijdens de recente invasie in Gaza, toen Israëlische Arabieren tegen hun eigen regering betoogden.

Wat is de kern van uw betoog?

AVIGDOR LIEBERMAN: Wij willen vooral het onderscheid maken tussen wie de terreur ondersteunt en wie hem bestrijdt. Het is voor mij onaanvaardbaar dat sommige Israëli’s zelfs tijdens de oorlog Hamas openlijk hebben gesteund. Daarmee bedoel ik de Israëlische Arabieren, uiteraard, maar helaas zijn er ook Joden die Hamas gesteund hebben.

U lijkt te zeggen dat deze Arabieren voor u niet langer Israëlische staatsburgers zijn, en dat ze maar beter naar de Palestijnse gebieden zouden uitwijken.

LIEBERMAN: Om te beginnen moeten hun partijen en hun politieke leiders, die Hamas steunen, verboden worden. Daarnaast zou er een soort nationale of militaire dienstplicht moeten bestaan, verplicht voor álle Israëli’s (ook de Arabische, nvdr.). Dat wil niet zeggen dat wie dat niet aanvaardt, het land moet verlaten. Maar ik denk wel dat Is-raël van zijn burgers echte verantwoordelijkheidszin kan eisen.

U hebt in de aanloop naar de regeringsvorming zowel met Tzipi Livni (Kadima) als met Benjamin Netanyahu (Likoed) gepraat. Waarom vindt u Netanyahu een betere leider dan Tzipi Livni?

LIEBERMAN: Wij hadden graag gezien dat beide partijen in de regering zouden zitten, samen met Yisrael. Die drie partijen zouden samen een stabiele regering hebben gevormd, die zowat alle problemen, gaande van de economie tot Iran, had kunnen aanpakken. Maar het voorstel om het premierschap te laten roteren tussen Livni en Netanyahu bleek niet haalbaar.

Welke ministerportefeuille ambieert u?

LIEBERMAN: Defensie, Financiën en Buitenlandse Zaken zouden me wel liggen, maar persoonlijk zou ik kiezen voor Buitenlandse Zaken.

Als u minister van Buitenlandse Zaken wordt in de regering van Benjamin Netanyahu, zou u dan het vredesproces voortzetten?

LIEBERMAN: Uiteraard, maar we zouden de zaken stap voor stap aanpakken. Je kunt niet beginnen met Jeruzalem of de evacuatie van de nederzettingen. Eerst moeten de thema’s veiligheid en economie aan bod komen. En de Palestijnse Autoriteit moet worden versterkt.

© Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content