Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Binnen vijf jaar verdien je terug wat je in isolatie investeert.

Bijna twee op de drie woningen beschikken over dubbele beglazing, blijkt uit de enquête van de Confederatie Bouw. Nochtans is dubbele beglazing alweer passé, zegt Erika Vigoureux van Glaswerken Vigoureux. De toekomst is aan het hoogrendementsglas: ‘Dat is ook dubbele beglazing, alleen zit er nog een gas tussen de twee glaslagen en een metaallaag over een van de beide ramen, waardoor ze een stuk efficiënter isoleert. Er bestaan twee soorten hoogrendementsglas: met en zonder zonwering. Bij de eerste soort zit de metaallaag op de binnenste kant van de buitenste ruit, bij de andere op de buitenste kant van de binnenste ruit. Ook in het grijze België raad ik de mensen aan om te investeren in glas met zonwering. Aan isolatie wordt te vaak alleen maar in de winter gedacht, in de zomer is ze ook belangrijk. Glas met zonwering kan in een naar het zuiden gerichte kamer op een warme dag tot zes graden verschil maken. Zes graden die je niet met een airco moet verkoelen, dat bespaart veel energie.’

Er bestaat ook driedubbel glas, maar daarvan is Erika Vigoureux niet bij voorbaat een voorstander: ‘Dat isoleert nog beter, maar heeft ook zijn beperkingen. Bij een renovatie kun je het meestal niet gebruiken, omdat de spouw waar de ruit in moet niet groot genoeg is. Het is ook zwaarder, waardoor het niet altijd opportuun is om op een verdieping te gebruiken. Driedubbel glas zien we vooral bij nieuwbouw.’ In zowat alle nieuwbouwwoningen wordt momenteel al hoogrendementsbeglazing geplaatst, toch kiezen ook flink wat mensen voor driedubbel glas.

Er zijn meerdere types isolerend glas, maar algemeen gesteld kost hoogrendementsglas ongeveer 25 euro per m2 meer dan gewoon dubbel glas. Zonnewerend hoogrendementsglas is 35 euro duurder. ‘Er zijn allerlei premies en belastingvoordelen, maar zelfs zonder die aanmoedigingen verdient hoogrendementsglas zijn investering terug’, meent Erika Vigoureux. ‘Klanten beseffen dat, en vragen zelf spontaan naar hoogrendementsglas. Logisch ook, de werkuren en de standaardkosten zijn dezelfde, waarom dan niet voor glas kiezen waarmee je op de verwarming bespaart?’

Volgens berekeningen van de Vlaamse overheid duurt het ongeveer vijf jaar voor investeringen in isolatie en energieprestaties worden terugverdiend. Een huis wordt gemiddeld dertig jaar bewoond zonder werkzaamheden met een impact op de energiezuinigheid. Dat betekent dat een bouwer of verbouwer 25 jaar onbeperkte voordelen heeft van een energiezuinige woning. De onzekere factor is de energieprijs. Maar hoe meer die stijgt, hoe meer men in verhouding wint en hoe vlugger de investering zichzelf terugbetaalt.

Bij hoogrendementsglas beschouwen klanten ook het lichte kleurverschil, voor wie van buiten naar binnen kijkt, wel eens als een nadeel. Dat is een logisch gevolg van de metaallaag, wat sommigen ervan af doet zien het glas te kopen.

Jef Van Baelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content