De doelstellingen van Jongeren voor Islam zijn duidelijk en simpel, namelijk de moslim en niet-moslim informeren over de islam in de Nederlandse taal (‘Niets dan Allah en zijn profeet’, Knack nr. 51). We zorgen ervoor dat in eerste instantie de Marokkaanse Belgen worden aangemoedigd om hun studies af te maken en verder te studeren (dat lukt ons al aardig) en we voorzien hen hierin van een mentor. We laten hen zien dat het perfect mogelijk is om te leven als moslim in een land zoals België en moedigen hen hierin aan te participeren als burger. Als organisatie zien wij niet in waarom dit fout kan zijn. Jaren worden we onterecht gedemoniseerd zonder bewijs, zonder enige vorm van respect. Als organisatie vertrekken we vanuit de leefwereld van de jongeren waarin ze zijn opgegroeid en waar de islam deel van uitmaakt, dit heeft ons in de voorbije jaren bewezen dat dit heel effectief is. Deze methode verschilt duidelijk van de standaard Marokkaanse buurtvereniging, we organiseren namelijk geen couscousavonden of theekransjes, maar wil dit zeggen dat we een gevaar vormen? De definitie van hét moslim-zijn is veranderd, het moslim-zijn is nu – onder invloed van de wereldpolitiek – gekoppeld aan extremisme, religieus fanatisme, willekeur, terrorisme, zinloos geweld, dogma’s en jodenhaat. Het moslim-zijn wordt nu gezien als een vijfde colonne van intolerantie die de wortels van de westerse rechtsstaat met veel smaak wegvreet. De islamitische gemeenschap in België heeft last van een ernstig imagoprobleem. De autochtone Belgen, geestelijk gevoed door de doorgaans islam-onvriendelijke media, zien de moslimgemeenschap als niet meer dan een gemeenschap van achtergestelde, radicale en vrouwen onderdrukkende mensen die emotioneel kunnen overreageren. Moslimjongeren blijken plotsklaps wandelende tijdbommen te zijn, die onder invloed staan van mysterieuze groepen die in het duister opereren en tegen de westerse manier van denken zijn.

Ze zien Antwerpen als een kweekvijver vol met terroristische kikkervisjes, wachtend op het sein – God alleen weet van wie – om ons tolerante landje naar de verdoemenis te helpen.

In roerige tijden is angst, zo blijkt maar weer, een slechte raadgever. Gelukkig zijn wij (JVI) niet zo pessimistisch, ook al ondergaat België vanuit onze optiek ook een islamitische vloedgolf. Maar de vloedgolf die wij voor ogen hebben, is een andere dan de door het negativisme gekenmerkte golf van terreur. Wij zien juist een islamitische golf van zelfbewustzijn, ontplooiing, relativering en toenadering tot de ‘medelanders’. Waar we nog steeds zoals al die jaren van toegevoegde waarde blijven voor onze gemeenschappen.

Bestuur, Jongeren voor Islam

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content