De iPhones van journalist Peter Verlinden en zijn echtgenote zijn ‘waarschijnlijk aangevallen met Pegasus-software’.

In juli onthulden Knack en Le Soir dat geavanceerde hackingsoftware verkocht door het Israëlische bedrijf NSO Group gebruikt is door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren in tal van landen.

In België begon de militaire inlichtingendienst ADIV een onderzoek. ‘Onze dienst identificeerde verschillende Belgische burgers als potentiële doelwitten van de Pegasus-software. In dat kader zijn Peter Verlinden en Marie Bamutese gecontacteerd voor een veiligheidscontrole van hun communicatieapparaten’, schrijft de ADIV in een inlichtingenrapport met het label ‘beperkte verspreiding’ van 16 september 2021. ‘Terwijl het volledige onderzoek nog loopt, stelt onze dienst vast dat zowel de toestellen van Verlinden als die van Bamutese waarschijnlijk zijn aangevallen door de Pegasus-software. Gelet op de timing van de intrusie en het profiel van de doelwitten gaat de ADIV ervan uit dat zo’n intrusie zeer waarschijnlijk door Rwanda geïnitieerd is.’

Peter Verlinden (64) werkte van 1987 tot 2019 als journalist bij de openbare omroep VRT en was gespecialiseerd in Afrika. Momenteel is hij nog aan de slag als freelancejournalist, onder meer voor Knack. Zijn echtgenote Marie Bamutese kwam als vluchteling uit Rwanda naar België en heeft intussen de Belgische nationaliteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content