Feisal el-Husseini is de PLO-gevolmachtigde voor Jeruzalem. Een gesprek over de toestand in zijn stad.

Waarom zouden de Israëli’s in Jeruzalem geen tunnel mogen openen die duizenden toeristen kan aantrekken ?

FEISAL EL-HUSSEINI : Daar gaat het toch niet om. Het punt is dat ze daarmee het status quo rond Jeruzalem veranderen, nog voor de gesprekken over het definitieve statuut van de stad zijn begonnen.

Maar die toeristen zouden toch vooral geld in het bakje brengen van de Arabische handelaars in de oude stad ?

HUSSEINI : Dat is volstrekt naast de kwestie. De Israëli’s hebben hun tunnelproject uitgevoerd, zonder enig gevoel voor de ontplofbare situatie die daardoor kan ontstaan. De tunneluitgang bevindt zich precies daar waar duizenden moslims de Tempelberg betreden om in de Al Aqsa-moskee te gaan bidden. Verschillende groepen mensen zouden daar voortdurend op elkaar botsen, een niet te controleren chaos zou er het gevolg van zijn. De Israëli’s moeten ophouden altijd met vuur te spelen.

Werden de onlusten door de Palestijnse Autoriteit gestuurd ?

HUSSEINI : Nee, ze waren spontaan. De tunnelkwestie was de laatste druppel. De eerste honderd dagen van de regering- Netanyahu waren een ramp voor het vredesproces. Je kon ruiken dat er iets in de lucht hing, dat er iets zou gebeuren.

Is dit het begin van een nieuwe Intifada ?

HUSSEINI : Nee. In vergelijking met enkele jaren geleden is er nu een Palestijnse regering. Bovendien is de weg naar fatsoenlijke onderhandelingen bekend. Alleen moeten de Israëli’s die weg ook willen bewandelen. Als de Palestijnen verder het gevoel hebben dat Israël geen belangstelling meer heeft voor een voortzetting van het vredesproces, zal de Palestijnse Autoriteit het volk niet meer in bedwang kunnen houden ook de gewapende Palestijnse politie niet meer.

Dat is dan de complete chaos.

HUSSEINI : Bekijk het zo : als een Palestijnse politieman ziet dat Israëli’s op onbewapende betogers schieten, op vrouwen en kinderen, dan zal hij die willen verdedigen. Ik heb zelf vorige week in Nabloes een agent belet om terug te schieten. Even later werd hij getroffen, hij stond minder dan een halve meter bij me vandaan.

Kunt u zich in deze omstandigheden voorstellen dat Israëlische en Palestijnse ordediensten straks weer samen gaan patrouilleren in Gaza en in Jericho ?

HUSSEINI : We moeten iets anders verzinnen. De Israëli’s zouden er, bijvoorbeeld, kunnen mee ophouden om check points op te zetten op de wegen naar de Palestijnse steden. Er is voor dat soort van gedoe geen enkele basis in de Oslo-akkoorden. Het zijn van die kleine provocaties die maar één doel dienen : ze moeten ons voortdurend voor ogen houden wie er de echte baas is. Maar zo’n houding is gif voor de vrede.

Hoe kan het vredesproces weer op de sporen worden gezet ?

HUSSEINI : De Israëlische onderhandelaars moeten opnieuw een duidelijk mandaat krijgen.

Wat is het verschil tussen deze Israëlische regering en de vorige ?

HUSSEINI : Ook met Rabin en Peres was het kwaad kersen eten. Maar zelfs tijdens de moeilijkste momenten van de gesprekken hadden we met hen toch duidelijk het gevoel dat ze echt aan een oplossing wilden werken. Dat is nu niet meer het geval, en dat is zeer deprimerend.

Het alternatief kan toch niet zijn, dat jullie elkaar verder overhoop schieten ?

HUSSEINI : Dialoog is de enige weg. De Israëli’s kunnen toch niet in alle ernst verwachten dat onze politiemensen hun wapens tegen hun eigen volk richten als dat weer op straat komt, uit protest tegen de bezettersmentaliteit.

Copyright Knack/Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content