Ingredient van de maand

© GETTY

Meloenen heb je in allerlei vormen en kleuren, en dat leidt nogal eens tot naamsverwarring. De charentais, bijvoorbeeld, wordt ook vaak cavaillon genoemd. Is er een verschil? Ja en neen. De ene ontleent zijn naam aan het Franse departement Charente, de andere aan Cavaillon, een stadje nabij Avignon. De eerste heeft wat vaker een gladde schil, de tweede bijna altijd een ruwe. Beide behoren tot de cantaloupe-meloenen (afkomstig van het Italiaanse dorpje Cantaloupo, ‘roep van de wolf’). Maar in deze grote plantenfamilie van augurken, courgettes, komkommers, pompoenen, kalebassen, enzovoort kruisen alle leden vlot met elkaar, waardoor het onderscheid tussen nauwe verwanten vaak verwaarloosbaar is. Lig er dan ook niet wakker van wanneer je geniet van deze heerlijke vruchten, die aardig wat bètacaroteen en foliumzuren (de geel-oranje kleur), kalium, vitamine C (uiteraard) en voedingsvezels aanbrengen. En 6,5 gram suiker of 26 kcal per 100 gram, wat weinig is voor fruit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content