Ook een mogelijkheid: laat uw lijk bewaren in vloeibare stikstof. Misschien maken ze u over honderd of duizend jaar wel wakker.

De Gentse filosofiestudent David Verbeke sloot eind 2001 als eerste Belg een contract met het Amerikaanse Cryonics Institute, waar hij na zijn dood zal worden ingevroren bij 197 graden Celsius onder nul. In de stille hoop dat men hem ooit weer tot leven zal wekken. ‘Met mijn begrafenisondernemer is alles afgesproken’, zegt Verbeke. ‘Hij zal ervoor zorgen dat mijn bloed zo snel mogelijk wordt vervangen door een soort antivriesoplossing. Dan word ik op droog ijs overgevlogen naar de VS, waar mijn lichaam zal worden afgekoeld tot 197 graden onder nul en bewaard in vloeibare stikstof.’

Hoeveel kost dat allemaal?

david verbeke: Alles bij elkaar, inclusief begrafenisondernemer en transport, ongeveer 40.000 euro. Ik heb speciaal daarvoor een levensverzekering afgesloten.

Is het geen geldklopperij?

verbeke: Nee, zowel het Cryonics Institute als Alcor, een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in die zogenaamde cryogene suspensie, werken met vrijwilligers, die zelf allemaal een contract hebben gesloten. Iedereen heeft er dus alle belang bij dat alles degelijk verloopt.

Bij dat invriezen worden onze cellen toch onherroepelijk beschadigd?

verbeke: Nieuwe ontwikkelingen in de nanotechnologie zullen moeten uitwijzen of die schade al dan niet onherroepelijk is. Ik weet dat de kans héél erg klein is dat het lukt. Maar die kleine kans volstaat voor mij om het toch te doen.

Lijkt het u geen akelige gedachte om wakker te worden in de toekomst?

verbeke: Integendeel. Ik geloof heel sterk in de technologische vooruitgang die de mensheid nog zal boeken. Ik ben gewoon enorm benieuwd hoe de wereld er over honderd of duizend jaar zal uitzien. Dat was mijn belangrijkste motivatie om het te doen. Ik ben een aanhanger van het transhumanisme. Als de mens op lange termijn wil overleven, moet hij zijn evolutie in eigen handen nemen. Niets houdt ons tegen om dat te doen.

Wat als u wakker wordt in een totalitaire staat?

verbeke: Ik ga ervan uit dat men in een totalitaire staat de moeite niet zal doen om ingevroren lichamen weer tot leven te wekken. Een maatschappij die zich daarmee bezighoudt, zal zich volgens mij in een gunstige sociaal-economische toestand bevinden. Ik ben ook niet bang voor een cultuurschok, ik hóóp dat de wereld er helemaal anders zal uitzien dan vandaag.

Wilt u stiekem eeuwig leven?

verbeke: Nee. Eeuwig leven lijkt me absoluut niet wenselijk. Ik zie het leven voor mezelf nog altijd in z’n eindigheid. De enige zekerheid is het hier en nu. Ik ben ook niet voortdurend bezig met de toekomst, hoor. Ik probeer gewoon van het leven te genieten. Maar het idee dat er een kleine kans is om de toekomst mee te maken, vind ik onweerstaanbaar.

Hebt u ook een wils-beschikking?

verbeke: Nog niet. Maar bij beginnende dementie zou ik wel om euthanasie willen vragen, zodat ik niet hoef te wachten tot mijn hersenen zo erg zijn aangetast dat mijn hele geheugen weg is. Wettelijk is dat niet toegelaten, maar voor mij zou het ideaal zijn.

J.D.C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content