Patrick Martens

De afwijzing van het Generatiepact door het ABVV zit de SP.A behoorlijk dwars.

Als nieuwe voorzitter van de SP.A vindt Johan Vande Lanotte het zijn belangrijkste opdracht om voor zijn partij een periode – ‘de beste sinds lang’ – af te sluiten en een nieuw tijdperk te beginnen. Bijster origineel klinkt dat niet uit de mond van iemand die door meer dan negen op de tien partijleden op het voorzitterschild is gehesen. Zo eenvoudig zal dat trouwens ook niet gaan, want Vande Lanotte zelf erkent dat de SP.A ’turbulente tijden’ doormaakt.

Sinds de terugkeer van Steve Stevaert naar Limburg, gaat het de SP.A niet langer voor de wind in de peilingen. Veel erger is de totaal vertroebelde en verstoorde relatie tussen de partij en haar ‘kameraden’ in de socialistische vakbond ABVV. Die wijst het paarse Generatiepact af vanwege de verhoging van de brugpensioenleeftijd en de mogelijke sancties voor oudere werknemers die hun baan verliezen en niet hard genoeg hun best zouden doen om ander werk te vinden. De ABVV-slogan ‘U laat ons in de steek, wij keren u de rug toe’ komt heel hard aan bij Vande Lanotte en de andere SP.A-ministers, die zich maanden hebben uitgesloofd voor een akkoord dat ook een bredere financieringsbasis aan de sociale zekerheid geeft, welvaartsvaste uitkeringen moet waarborgen en meer jongerenbanen zou opleveren.

In tegenstelling tot PS-voorzitter Elio Di Rupo, die elders in dit blad bijzonder laconiek reageert op de kritiek van de socialistische vakbond, is Vande Lanotte zich bewust van de ernst van de situatie. ‘Het is pijnlijk vrienden van jaren aan de kant te zien staan. Dit is geen psychologisch fait divers’, aldus Vande Lanotte, die niet vergeten is hoe in Frankrijk de verdeeldheid onder socialisten vooral extreem-rechts ten goede kwam. De eerste oneliner van de nieuwe SP.A-voorzitter – ‘wie links de rug toekeert, kijkt naar rechts’ – is er om dat te illustreren.

Toch is Vande Lanotte ervan overtuigd dat ‘het huwelijk tussen partij en vakbond niet zal breken, want het houdt al honderd jaar stand’. Tegelijk weet hij goed dat de klad in dat huwelijk zit na drie aanvaringen op rij. In het begin van dit jaar over het nieuwe loonakkoord dat de socialistische vakbond afwees. Daarna op 1 mei over het ABVV-voorstel om de sociale zekerheid te financieren met een algemene sociale bijdrage. En nu dus over het fameuze Generatiepact. De spanningen tussen SP.A en ABVV worden daarbij gevoed door een grondstroming in de vakbond die vindt dat de socialisten in de regering zich te gemakkelijk neerleggen bij ‘een liberale economie’ en ‘een groeiend individualisme’.

Vande Lanotte stuurt in de komende weken militanten van zijn partij naar ondernemingen om er het belang en de draagwijdte van het Generatiepact aan de werknemers uit te leggen. Of deze campagne aan de bedrijfspoorten de ideologische verwijdering tussen de SP.A en het ABVV snel ongedaan zal maken, is hoogst twijfelachtig.

Patrick Martens

De relatie tussen de SP.A en de ‘kameraden’ van het ABVV is totaal verstoord.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content